Πυρηνική Ενέργεια. Ραδιενέργεια και Ακτινοβολίες» ημερίδα στην Καστοριά από το ΤΕΙ

Ημ/νία Ανάρτησης: 5 Μαρτίου, 2012

TEI-DYT-MAKEDONIAS-LOGO

Το Σάββατο 10 Μαρτίου και ώρα 10:00 π.μ. το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ε.Κ.Φ.Ε. Καστοριάς στο αμφιθέατρο του Παραρτήματος Καστοριάς, διοργανώνουν ημερίδα που αφορά στην «Πυρηνική Ενέργεια. Ραδιενέργεια και Ακτινοβολίες». Η ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το πυρηνικό ατύχημα που συνέβη στην Fukushima Daiichi της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου του 2011.

Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού, για θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιενέργειας και ακτινοβολιών. Έρευνες στη χώρα μας και διεθνώς, δείχνουν ότι οι περισσότεροι δεν είναι έγκυρα ενημερωμένοι και είναι μεγάλες οι προκαταλήψεις και οι παρεξηγήσεις.

Πρόσφατη προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά, έδειξε για παράδειγμα ότι δεν είναι γνωστό πως τα πυρηνικά εργοστάσια εκπέμπουν πολύ λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα από ότι τα θερμοηλεκτρικά και ότι η Γαλλία το 70% της ηλεκτρικής ενέργειάς της το παράγει με πυρηνικά εργοστάσια. Επίσης το 60% των πολιτών δε γνωρίζει ότι στο σπινθηρογράφημα χορηγείται ακίνδυνο ραδιενεργό στοιχείο, ενώ η ακτινογραφία δεν προκαλεί ραδιενεργή μόλυνση. Μεγάλο μέρος πολιτών, εκ-δήλωσε ενδιαφέρον για σχετικές ενημερωτικές διαλέξεις και έτσι αποφασίσθηκε η εκδήλωση αυτή.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν επιστήμονες και επαγγελματίες και ο καθένας θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει από τη σκοπιά του τα θέματα. Ως λύση θα παρουσιασθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα αντιπαρατεθούν στην πυρηνική τεχνολογία.

Θα αναφερθούν βασικά θέματα φυσικής που σχετίζονται με τον πυρήνα, την παραγωγή ηλεκτρισμού, τα είδη των ακτινοβολιών και τις επιπτώσεις τους. Θα ακολουθήσουν τα πυρηνικά εργοστάσια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με τη συνολική αποτίμηση του κόστους των διαφόρων τρόπων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των επιπτώσεών τους.