Πυρκαγιές στην Πρέσπα: Παίζοντας με τη φωτιά!

Ημ/νία Ανάρτησης: 21 Απριλίου, 2011

prespa_pyrkagies0411

Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν πολλές πυρκαγιές σε διάφορες τοποθεσίες του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών με αποκορύφωμα αυτές που κατέκαψαν το παραλίμνιο δάσος της Μεγάλης Πρέσπας και τους καλαμιώνες στην ανατολική όχθη της Μικρής Πρέσπας (Οπάγια) στις 9 Απριλίου 2011. Επίσης, πολλές πυρκαγιές έκαψαν τη βλάστηση εκτεταμένων τμημάτων αποστραγγιστικών τάφρων στη ζώνη των καλλιεργειών.

Οι πυρκαγιές αυτές – ιδιαίτερα όταν εφαρμόζονται, όπως φέτος, μέσα στην άνοιξη – προκαλούν σημαντικές ζημιές στη βλάστηση και στην άγρια πανίδα που αυτήν την εποχή «ξυπνούν» από το χειμερινό τους λήθαργο, αλλά και σε αυτό που κάνει την περιοχή μας ξεχωριστή, δηλαδή το τοπίο και την ομορφιά της Πρέσπας.

Το νεαρό παραλίμνιο δάσος της Μεγάλης Πρέσπας, που έχει ευνοηθεί από την πτώση της στάθμης της λίμνης κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί άλλη μία ιδιαιτερότητα της περιοχής μας που οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Ο μοναδικός συνδυασμός από σημύδες (καθαρά βορειο-ευρωπαϊκό είδος δένδρου), ιτιές, λεύκες, νεαρές δρύες και καλάμια, που φιλοξενείται εδώ, δεν υπάρχει αλλού στην Ευρώπη! Θεωρείται βέβαιο ότι η βλάστηση στα περίπου 200 στρέμματα που κάηκαν φέτος θα ανακάμψει, όμως η φωτιά δεν είναι σωστός τρόπος διαχείρισης.

Οι φωτιές στους καλαμιώνες της λίμνης, πέρα από το εντελώς προσωρινό «καθάρισμα» που προκαλούν, μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες αν επεκταθούν σε περιοχές που φωλιάζουν σπάνια είδη πουλιών. Φέτος, εκτιμάται ότι οι σταχτόχηνες (οι μόνες χήνες που φωλιάζουν στην Ελλάδα) ζημιώθηκαν σημαντικά, ενώ αν η φωτιά στην Οπάγια στις 9/4 επεκτείνονταν βόρεια, θα απειλούσε σημαντικό τμήμα των αποικιών πελεκάνων. Ας μην ξεχνάμε ότι η Πρέσπα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων του πλανήτη και η χώρα μας είναι υποχρεωμένη από διεθνείς συμβάσεις να την προστατεύει!

Τέλος, οι φωτιές στα αποστραγγιστικά κανάλια, έχουν επίσης πρόσκαιρα αποτελέσματα καθώς η πυκνή τους βλάστηση ξανα-αναπτύσσεται, όμως μαζί με τα καλάμια καίγονται και δένδρα που μαζί με τα άλλα φυτά έχουν πολλαπλά οφέλη για τις παρακείμενες καλλιέργειες. Η διαχείριση των καναλιών αυτών με φωτιά δεν επιλύει το πρόβλημα της διάβρωσης και πρόσχωσής τους, που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά στα πλαίσια ενός έργου καθαρισμού τους και φιλο-περιβαλλοντικής διαχείρισής τους, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Δήμος Πρεσπών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών,ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών αλλά και ενεργοί πολίτες μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Φλώρινας αντέδρασαν στην εκδήλωση των πυρκαγιών στις 9/4/2011. Πρόθεση όλων, σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Πρέσπας, είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των πυρκαγιών πιο αποτελεσματικά πριν τα αποτελέσματά τους γίνουν περισσότερο καταστροφικά.