Γιαννιτσοπούλου υποψήφια Δήμαρχος Αμυνταίου
ΡΟΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ραδιοσήμανση αρκούδας που έκανε ζημιές σε κοτέτσια στην περιοχή του Βαρικού Φλώρινας

Ημ/νία Ανάρτησης: 28 Ιουνίου, 2023

Ραδιοσήμανση αρκούδας που έκανε ζημιές σε κοτέτσια στην περιοχή του Βαρικού Φλώρινας
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ραδιοσήμανσης μίας αρκούδας που προσέγγιζε τακτικά το Βαρικό Φλώρινας. Η επιχείρηση ξεκίνησε το βράδυ της 20ης Ιουνίου, έπειτα από επαναλαμβανόμενα περιστατικά ζημιών σε κοτέτσια. Έπειτα από μία εβδομάδα, το ζώο συνελήφθη, ραδιοσημάνθηκε και επανεντάχθηκε σε δασική περιοχή μακριά από τον οικισμό. Πρόκειται για ένα θηλυκό, ηλικίας περίπου 8 χρονών και βάρους 130 κιλών.

Η διαδικασία της παγίδευσης, της νάρκωσης, της μεταφοράς και της ανάνηψης του ζώου σε μία νέα περιοχή, είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική, καθώς προκαλεί στο ζώο το απαραίτητο σοκ, ώστε να αποφεύγει να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές. Η παρακολούθηση των κινήσεων της αρκούδας θα γίνεται μέσω ραδιοκολλάρου GSM/GPS σε καθημερινή βάση από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και την Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Αν το ζώο προσεγγίσει στο μέλλον κάποιον οικισμό, τα δεδομένα από το ραδιοκολλάρο θα κάνουν γνωστή την θέση του, διευκολύνοντας την απώθησή του.

Για την παγίδευση αρχικά τοποθετήθηκε μία μεταφερόμενη ειδική παγίδα-κλουβί για αρκούδα (culvert trap), που θα μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα σε περίπτωση που η αρκούδα σημείωνε ζημιές κοντά σε άλλο οικισμό. Στην πρώτη φάση της επιχείρησης συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, της ΚΟΜΑΘ, του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Μετά από μερικές ημέρες χωρίς αποτελέσματα ως προς την παγίδευση και με την αρκούδα να φαίνεται να μην έχει απομακρυνθεί από το Βαρικό, τοποθετήθηκαν και κάποιες παγίδες με ειδικό συρματόσχοινο (τύπου Aldrich). Τελικά, το ζώο πιάστηκε τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου και ραδιοσημάνθηκε από συνεργάτες της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία στελεχών της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας.

Τόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι εταίροι στο ευρωπαϊκό έργο «LIFE Bear-Smart Corridors» που έχει στόχο την διασφάλιση της λειτουργικότητας σημαντικών διαδρόμων κίνησης των αρκούδων, των λεγόμενων «διαδρόμων έξυπνης συνύπαρξης».

τοποθέτηση κολλάρου νο2

ΓΥΡΙΚΗ ΕΛΕΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
TAGGED: Αρκτούρος, Τ.Κ. Βαρικού,