Σε δέκα χρόνια θα γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία

Ημ/νία Ανάρτησης: 28 Ιουλίου, 2011

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι ο δρόμος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση θα είναι μακρύς. Κατά την άποψή του η χώρα μας θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ξαναγίνει ανταγωνιστική.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Neue Passauer Presse ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα πακέτα βοήθεια. «Η απραξία περιέχει περισσότερους κινδύνους και κόστιζε εν τέλει περισσότερα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός αναφερόμενος στο παράδειγμα της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 4,7%, δηλαδή κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.
Τόσο στη συνέντευξη στην εφημερίδα του Πάσαου, όσο και σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Stern, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι χώρες με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα δεν λαμβάνουν λευκή επιταγή για την πρόσβαση στο μηχανισμό στήριξης. Ζήτησε μάλιστα την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, προσθέτοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική βοήθεια είναι σκληρά προγράμματα περικοπών και μεταρρυθμίσεων.Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι σε περίπτωση που μια χώρα ζητήσει οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα θα πρέπει να παραχωρήσει τμήμα των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΕΕ. Κατά την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η παραχώρηση είναι προτιμότερη από έναν αποκλεισμό χώρας από την ευρωζώνη.
Σε ενημερωτική επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης για τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της συντονισμένης βοήθειας προς την Ελλάδα εκ μέρους του ΔΝΤ, της ευρωζώνης και ιδιωτών πιστωτών, «η ελληνική συμβολή είναι η πιο καθοριστική».