Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές-τριες του Μουσικού Σχολείου Αμυνταίου

Ημ/νία Ανάρτησης: 8 Μαΐου, 2023

Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές-τριες του Μουσικού Σχολείου Αμυνταίου ώστε να μην αντικατασταθεί ο διευθυντής του Σχολείου μάλιστα έστειλαν υπόμνημα στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξηγώντας τους λόγους

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

καταληψη μουσικο σχολειο αμυνταιου Rl

Προς ΔΔΕ Φλώρινας,

Από την απόφαση 2343/19-04-2023 της ΔΔΕ Φλώρινας οι μαθητές και οι μαθήτριες και ο σύλλογος γονέων του Μουσικού Σχολείου Αμυνταίου πληροφορηθήκαμε ότι από τη νέα σχολική χρονιά ο κ.  Οικονόμου Νικόλαος θα πάψει εδώ πέρα να ασκεί καθήκοντα διευθυντή στο σχολείο μας.  Επειδή  διαφωνούμε με την απόφαση και επειδή θεωρούμε ότι ο νυν διευθυντής είναι ο καταλληλότερος για τη θέση αυτή λόγω κατάρτισης,  εμπειρίες Αλλά κυρίως λόγω θέλησης και οράματος,  αποφασίσαμε να σας υποβάλλουμε αυτό το υπόμνημα με το οποίο εξηγούσε τους λόγους διαμαρτυρίας μας.

 

Από τη στιγμή που  ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου μας ο κ.  Οικονόμου και χάρη στην άριστη συνεργασία του με τους καθηγητές μουσικής,  οι συμμετοχές μας σε τοπικές εκδηλώσεις, περιφερειακές και πανελλήνιες διοργανώσεις φεστιβάλ έχουν αυξηθεί και ποσοτικά και ποιοτικά. Μόνο για φέτος αναφέρουμε τη συμμετοχή μας στο Roma music festival 2023,  που έγινε στην πρωτεύουσα της Ιταλίας στις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Επίσης,  Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμη η  παρουσία του σχολείου μας στο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων Ξάνθης. Η  παράδοση αυτή οφείλεται στην πρωτοβουλία Και τις οργανωτικές προσπάθειες του κ. Οικονόμου,  ο οποίος,  ακόμη και πριν αναλάβει τη θέση του διευθυντή,  φρόντιζε όχι μόνο την  προετοιμασία αλλά και τη συνοδεία των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας στην τόσο σημαντική πανελλήνια αυτή η διοργάνωση.

 

Ένα άλλο γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα και  αδιαμφισβήτητα το μόνιμο ενδιαφέρον του κ. Οικονόμου για το σχολείο είναι ότι επιλέγει να υπηρετεί το Μουσικό Αμουνταίου από το 2004.  Επίσης,  χαρακτηριστικό είναι ότι έχει ενισχύσει με δικά του έξοδα μουσικό μας εξοπλισμό. Νομίζουμε  ελάχιστοι διευθυντές αγωνίζονται για την άρτια οργάνωση του σχολείου τους δαπανώντας δικά τους χρήματα.

 

Πέρα από τα παραπάνω,  πρέπει να σημειωθεί ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο διευθυντή ο κ. Οικονόμου  και χάρη στην προσπάθεια του να φανεί ενεργότερα η δουλειά μας, τα θετικά σχόλια της τοπικής κοινωνίας (και όχι μόνο)  έχουν αυξηθεί και αυτό αποτυπώνεται και στη δυναμικότητα του σχολείου:  ο αριθμός των μαθητών τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά. Προς  αυτήν την κατεύθυνση σίγουρα βοηθούν και οι συνεχείς ενημερώσεις του Συλλόγου Γονέων, γίνονται από τον ίδιο τον διευθυντή,  για τις εξελίξεις και τις εκδηλώσεις του σχολείου. Οι  γονείς είναι λεπτομερώς ενημερωμένοι για τις ποικίλες σχολικές δραστηριότητες και για αυτό όλο και περισσότεροι επιλέγουν το σχολείο μας για τη φοίτηση των παιδιών τους.

 

Υπάρχουν όμως και νομικά ζητήματα πάνω στα οποία στηρίζουμε το αίτημα μας. Πιο συγκεκριμένα, τα άρθα 5 και 7 της υπ. αρ. 3345/2.9.1988  υπουργικής απόφασης με τίτλο  Ίδρυση και λειτουργία μουσικών σχολείων,   όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 649/Β΄/7-9-1988  και περιλαμβάνεται στο Νομό 1824  Ρύθμιση θεμάτων εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις ( ΦΕΚ 296/30-12-1988, σ.4278),  προβλέπουν ότι:

 

5 . Το  διδακτικό προσωπικό των μουσικών σχολείων διακρίνεται   σε καθηγητές των γενικών μαθημάτων που έχουν σχέση με τις τέχνες γενικά και τη μουσική ειδικότερα  (ειδικές σπουδές ή αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό έργο και δράση)  και σε καθηγητές μουσικής,  απόλυτα εξειδικευμένους στους τομείς της μουσικής.

 

7 . Για  την επιλογή και τοποθέτηση διευθυντών και υποδιευθυντών στα μουσικά σχολεία καταρτίζεται ξεχωριστός αξιολογικός πίνακας,  στον οποίο εντάσσονται εκπαιδευτικοί που έχουν τα γενικά προσόντα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και τα ειδικά προσόντα της παραγράφου 5.  Κατά  τα λοιπά για την επιλογή και τοποθέτηση διευθυντών και υποδιευθυντών στα μουσικά σχολεία εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για τους διευθυντές και υποδιευθυντές σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Από  το παραπάνω άρθρο προκύπτει ξεκάθαρα ότι το πρόσωπο που αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή πρέπει να διαθέτει πέρα από τα γενικά προσόντα και ειδικά προσόντα,  δηλαδή στην περίπτωσή μας και ειδικές σπουδές στη μουσική. Είναι  γνωστές σε όλους μας οι μουσικές σπουδές αλλά και το καλλιτεχνικό έργο του νυν διευθυντή στον τομέα αυτόν,  που κατά τη γνώμη μας συμβάλλουν καθοριστικά στην άρτια οργάνωση και στην πραγματοποίηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του σχολείου μας.  Δεν είμαστε όμως βέβαιοι ότι το Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής της ΔΔΕ Φλώρινας έλαβε υπόψη τις παραπάνω προβλέψεις του νόμου κατά τη διαδικασία τοποθέτησης διευθυντή στο σχολείο μας.

 

Πολλά ακόμη θα μπορούσαμε να αναφέρουμε,  για να στηρίξουμε το αίτημά μας να παραμείνει στη θέση του διευθυντή του σχολείου μας ο κ. Οικονόμου.  Δεν θέλουμε όμως να μακρηγορήσουμε παραθέτοντας στοιχεία που όχι μόνο θα σας θα σας κούραζαν,  αλλά και δεν θα έκαναν κατανοητό το αποτύπωμά του κ. Οικονόμου στο σχολείο,  δεδομένου ότι το κείμενο αυτό απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν ζουν καθημερινά το κλίμα του σχολείου μας.

 

Για  τους παραπάνω λόγους θεωρούμε άδικη την αντικατάσταση ενός Αποδεδειγμένα αποτελεσματικού διευθυντή και για να ακουστεί πιο δυνατά η δίκαιη,  όπως πιστεύουμε,  διαμαρτυρία μας,  αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη των χώρων του σχολείου,  μέχρι να έχουμε κάποια ουσιαστική εξέλιξη σχετική με το αίτημά μας.

 

Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω κρίσιμα στοιχεία και να κινήσετε διαδικασία,  ώστε να θεωρηθεί απόφαση και να παραμείνει στη θέση του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Αμυνταίου ο κ. Οικονόμου Νικόλαος.

 

 

Οι μαθήτριες και οι μαθητές

TAGGED: Αμύνταιο,