Σεμινάριο βλάχικων χορών στο Πισοδέρι

Ημ/νία Ανάρτησης: 2 Μαΐου, 2017

MATHIMATA VLAXIKON XORON 1ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΛΑΧΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΟ ΠΙΣΟΔΕΡΙ
Στις 29 Απριλίου 2017, παγκόσμια ημέρα χορού, ο Αθλητικός και Μορφωτικός Σύλλογος ΒΙΓΛΑ ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ πραγματοποίησε στο Πισοδέρι, στο νέο εστιατόριο-καφέ «La Pisoderi» σεμινάριο βλάχικων χορών με χοροδιδάσκαλο τον Φώτη Τράσια από την Ιεροπηγή Καστοριάς.
Αρχικά ο Φώτης Τράσιας μίλησε για τις 3 ομάδες των Βλάχων της περιοχής μας, οι οποίες είναι: 1) Η Ομάδα των αστών Βλάχων (Πισοδέρι, Νυμφαίο, Κλεισούρα), 2) Η Ομάδα των Βλάχων του Άργους Ορεστικού (Σαμαρίνα, Γράμμουστα, Αετομηλίτσα) και 3) Η Ομάδα των Αρβανιτοβλάχων (Πρέσπα, Ιεροπηγή).
MATHIMATA VLAXIKON XORON 2Στη συνέχεια δίδαξε στα άτομα που παρακολούθησαν το σεμινάριο τους αντίστοιχους χορούς από κάθε ομάδα. Από την πρώτη τους εξής χορούς: Ούνα ταχινά, Μοσχοπολιάνικος και Μπαϊράτσε ή Μπαϊράτικος. Από τη δεύτερη ομάδα: Δμητράκης, Τσάμικο Γράμμου και Κωνσταντινιά. Από την τρίτη ομάδα: Μαρίνα, Ντεβόλι, Μπεράτι Βορείου Ηπείρου και Ανάποδο Πωγώνι.
Ακολούθησε γλέντι με την ορχήστρα του Κώστα Σμόλικα.
Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Φώτη Τράσια για το σεμινάριο που παρουσίασε και για τις πολύτιμες γνώσεις του πάνω στην βλάχικη παράδοση του τόπου μας! Επίσης τον ευχαριστεί και για τα όμορφα τραγούδια που μας τραγούδησε στο γλέντι που ακολούθησε.
Ευχαριστεί θερμά και την ορχήστρα του Κώστα Σμόλικα για την αυθόρμητη και φιλική συμμετοχή στην εκδήλωση αυτή.
Τέλος ευχόμαστε στον Θοδωρή Φάτση, που ανέλαβε το χώρο του νέου καφέ-εστιατορίου του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου καλές δουλειές! Είναι πραγματικά ένας χώρος ανάπαυλας για κάθε επισκέπτη που θέλει να απολαύσει τη φύση και τον καθαρό αέρα του Πισοδερίου. MATHIMATA VLAXIKON XORON 3

MATHIMATA VLAXIKON XORON 4

TAGGED: Πρέσπες,