Αποσπάσματα Από Την Ομιλία Του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου Στην Κοζάνη

PAPANDREOU_KOZANIpapandreoy_kozan

Φίλες και φίλοι,

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Αγαπητέ αιρετέ Περιφερειάρχη,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των φορέων και της τοπικής κοινωνίας,

Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα και πάλι ανάμεσά σας.

Γνωρίζετε ότι είμαι τακτικός επισκέπτης της περιοχής.

Είναι ένας αγαπημένος τόπος για την ομορφιά του και τους ανθρώπους του.

Είναι και ένας τόπος με προβλήματα και ιδιαίτερα μάλιστα που με τη συνεργασία όλων μας προσπαθούμε να λύσουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Είχα από πέρσι πει ότι το 2011 θα είναι η χρονιά που ρίχνουμε όλο μας το βάρος για να βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική, καλύτερη, παραγωγικότερη χώρα, για μια βιώσιμη οικονομία.

Είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών που κτυπούν τη ρίζα των προβλημάτων, που λύνουν προβλήματα που αφήσαμε για πολλά χρόνια να λιμνάσουν και να κακοφορμίσουν.

Και πλέον κάθε μέρα που περνάει, παρά τις δυσκολίες και την κρίση – θα έλεγα και εξαιτίας της κρίσης που κάνει πιο επιτακτική την εγρήγορσή μας – αλλάζουμε την Ελλάδα.

Μεθοδικά και με σχέδιο.

Και αυτό αφορά κάθε βασικό τομέα κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, κάθε περιοχή της χώρας.

Εξάλλου αυτή ήταν και η εντολή που έλαβα από τους Έλληνες πολίτες όταν πριν από 15 μήνες με ανέδειξαν στο σημερινό αξίωμά μου.

kosmos_kozanhΕίμαστε εδώ για να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα, για να αλλάξουμε την περιοχή σας, για να της δώσουμε σιγουριά και προοπτική.

Αυτό τον αγώνα δίνουμε κάθε μέρα.

Βήμα-βήμα, στη χώρα μας, στην Ευρώπη αλλά και σε κάθε περιοχή της χώρας.

Αναφέρω ως παράδειγμα το νέο επενδυτικό νόμο του οποίου η ψήφιση ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βουλή.

Θα αποτελέσει ένα νέο σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, για νέες υγιείς επενδύσεις.

Είναι ένα ακόμη βήμα που θα συμβάλει στην οριστική έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία ενός βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου για τη χώρα.

Συνδέεται και αλληλοσυμπληρώνεται με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στο Κράτος και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και να συρρικνωθεί η γραφειοκρατία.

Τις μεγάλες αλλαγές που δρομολογούμε στην παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες της, ώστε οι νέοι μας να έχουν ουσιαστικά εφόδια και να απελευθερωθούν από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους οδηγούσε σε μαρασμό, στην προσωπική και επαγγελματική ανασφάλεια.

Αντιθέτως ο νέος ρόλος του εκπαιδευτικού να τον απελευθερώνει όπως και να απελευθερώνει δυνάμεις των μαθητών και φοιτητών και της τοπικής κοινωνίας.

Έρχεται να συμπληρώσει τις αλλαγές που κάναμε στη φιλοσοφία του συστήματος για την καταπολέμηση της ανεργίας, όπου έχουμε στρέψει τη δράση μας σε ενεργητικές πολιτικές και προγράμματα, που δίνουν το βάρος στα κίνητρα για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα των νέων.

Δεν τους θέλουμε ανενεργούς ούτε άνεργους.

Με τη συνεχή εκπαίδευση, στήριξη θέσεων εργασίας, και καινοτομίες διασφαλίζουμε την ενεργή τους παρουσία.

Κάνουμε τη στροφή στην καινοτομία και τη διευκόλυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Γιατί πολλοί μιλούν σήμερα για επιστροφή στην ανάπτυξη, εννοώντας να επιστρέψουμε στο μοντέλο εφήμερης και στρεβλής ανάπτυξης που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό όχι μόνο θα ήταν λάθος.

Δεν είναι βιώσιμο.

Δεν είναι βιώσιμη η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα,

τα θαλασσοδάνεια και οι χρηματοδοτήσεις καταδικασμένων, ενίοτε και πλαστών, επενδυτικών σχεδίων.

Με νόμους που απλώς μοίραζαν επιδοτήσεις που δίδονταν αφειδώς χωρίς διαφάνεια, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς έλεγχο, χωρίς αναπτυξιακό στόχο και αναπτυξιακό απόθεμα.

Στόχος μας είναι διαφορετικό πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο.

Τι σημαίνει;

Ποιότητα προϊόντων , υπηρεσιών που στηρίζεται στα δικά μας μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Που σέβεται και αξιοποιεί το περιβάλλον μας, την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας, τις μεγάλες δεξιότητες των Ελλήνων.

Που αποτυπώνει και ενσωματώνει όλες αυτές τις παραδόσεις με θετικό τρόπο.

Για αυτό είναι μια ανάπτυξη ποιότητας και υψηλής αξίας, που βασίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.

Σίγουρα των νέων, αλλά και στη δημιουργία νέων ευκαιριών, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, όσοι έχουν καλές ιδέες και θέλουν το κατάλληλο περιβάλλον για να τις εφαρμόσουν, ένα περιβάλλον που τουλάχιστον δεν θα του δημιουργεί εμπόδια όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός προτύπου ανάπτυξης, που στηρίζεται στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών αριστείας, που φέρει μια διακριτή δική μας ταυτότητα, που εξάγει προϊόντα, υπηρεσίες, πολιτισμό, τεχνογνωσία σε ολόκληρο τον κόσμο, παράγοντας υπεραξία και εισόδημα με υγιές και βιώσιμο τρόπο.

Είναι η Ελλάδα του απαράμιλλου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, της μοναδικής ποικιλομορφίας, της υγείας και της μεσογειακής διατροφής, του ευ ζην, της αγνότητας των προϊόντων, που γίνονται γνωστά για την ονομασία προέλευσής τους και τις προδιαγραφές τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι η Ελλάδα της δημιουργικότητας, της φαντασίας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής πρωτοπορίας –τομείς όπου είμαστε πίσω, αλλά στους οποίους έχουμε και με το παραπάνω το ανθρώπινο δυναμικό να διακριθούμε.

Και στους οποίους συμπολίτες μας διακρίνονται ήδη, είτε εδώ, είτε συχνά στο εξωτερικό διότι εδώ συνάντησαν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Αυτά τα εμπόδια παλεύουμε να καταργήσουμε.

Αυτή η Ελλάδα δεν φοβάται το καινούργιο.

Καινοτομεί, αγκαλιάζει πρωτοβουλίες, μαθαίνει και αναπτύσσει τις γνώσεις της πάντα και παντού, χρησιμοποιεί την παράδοση, τον πολιτισμό του παρελθόντος, τι διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες αλλά και τις σημερινές τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις ως πρώτη ύλη για την νέα δημιουργία.

Είναι πάνω απ’ όλα η Ελλάδα της Πράσινης ανάπτυξης.

Για την οποία πολλοί κάποτε μας κατηγόρησαν ότι υπερβάλλουμε.

Ότι παραείμαστε μπροστά από την εποχή μας.

Ότι «δεν είναι ώρα για τέτοια».

Κι όμως αποδείχθηκε ότι τώρα είναι η ώρα για αυτή τη στροφή.

Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται προς τα ‘κει.

Στις εναλλακτικές και βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην πράσινη και καθαρή ανάπτυξη.

Εκεί στρεφόμαστε και εμείς.

Στην αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή αυτονομία.

Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα βρίσκομαι εδώ, στην Κοζάνη.

Στη Δυτική Μακεδονία.

Γιατί η Κοζάνη δείχνει σήμερα αυτόν τον δρόμο.

Έχω επισκεφθεί, όπως γνωρίζετε την περιοχή πολλές φορές.

Τα πλεονεκτήματά της είναι απεριόριστα.

Στο διατροφικό τομέα, στον τουρισμό, στους φυσικούς πόρους.

Σήμερα, όμως, αυτή η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε κάτι πολύ συγκεκριμένο.

Σε μια πολύ μεγάλη παραγωγική επένδυση, που όχι απλώς δεν αφαιρεί από την περιοχή το χαρακτήρα του ενεργειακού κόμβου, που ήταν εδώ και δεκαετίες, αλλά τον ενισχύει και την καθιστά πρωτοπόρο στις ενεργειακές εξελίξεις στη χώρα μας.

Η Κοζάνη δείχνει το μέλλον.

Δείχνει πλέον που πηγαίνουμε και πώς πηγαίνουμε.

Είναι εκείνα τα ιδιαίτερα γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν μια εντελώς ξεχωριστή Περιφέρεια της χώρας μας -τη Δυτική Μακεδονία -παρέχοντάς μας όλες τις προϋποθέσεις για το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Εδώ και πολλά χρόνια, η αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κυριαρχεί στην οικονομία της περιοχής προσδίδοντας σημαντικά οφέλη αλλά και σοβαρότατα περιβαλλοντικά βάρη.

Το ξέρετε καλύτερα εσείς.

Οι κάτοικοι της περιοχής.

Όμως κανένας πολίτης και κανένας κάτοικος μιας περιοχής δεν είναι καταδικασμένος να ζει μόνιμα με την απειλή για την υγεία του και για τον τόπο του.

Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ.

Και μπορούν να αλλάξουν χωρίς να κινδυνεύσει η παραγωγική βάση της ευρύτερης περιοχής.

Είναι πλέον καιρός το ζήτημα της ενέργειας να αντιμετωπιστεί σε νέα βάση που βρίσκεται σε αρμονία με τα καινούργια δεδομένα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας μας.

Ένας σχεδιασμός που θα μας εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια, θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τις θέσεις εργασίας.

Το σχέδιό μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να παραμείνει το κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα μας και στο νέο σχεδιασμό, που προτάσσει τη σταδιακή προσαρμογή στο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης.

Ο λιγνίτης θα αξιοποιείται από καθαρότερες μονάδες, το ενεργειακό μίγμα θα αποτελείται όλο και περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές και θα συνδυάζεται με δραστηριότητες που εξοικονομούν ενέργεια και αυξάνουν την αποδοτικότητα στην παραγωγή και τη χρήση της.

Είχα δεσμευτεί γι αυτό στην Κοζάνη τον Σεπτέμβρη του 2009, και σήμερα αυτές οι δεσμεύσεις ξεκινούν να γίνονται πλέον πράξη.

Μία από αυτές ήταν η επιλογή εξεύρεσης τρόπου βελτίωσης των συνθηκών της ζωής των κατοίκων των άμεσα πληγέντων από τη λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ περιοχών.

Οι απαλλοτριώσεις των Οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής προχωρούν στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων τους, ενώ με βάση τις δεσμεύσεις μας είναι θα γίνει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για τις οι μετεγκαταστάσεις της Ακρινής και των Αναργύρων.

Μία δεύτερη, ήταν η απόφαση για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικής οικονομίας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης στην Κοζάνη και ευρύτερα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να μετατραπεί σε Ενεργειακό Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας, και καθαρών πηγών ενέργειας.

Για την περιοχή προωθούμε πλέον στοχευμένες παρεμβάσεις, που πάντα θα συζητάμε –φυσικά- με την ίδια την περιοχή, με τους πολίτες και με τους φορείς της, αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία στον τομέα της Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και με παράλληλη αντιμετώπιση και διαχείριση των περιβαλλοντικών μειονεκτημάτων αλλά και δυνατοτήτων της ευρύτερης ενεργειακής λεκάνης, των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας.

Επιδιώκουμε να συνδυάσουμε τη στροφή στην πράσινη ενεργειακή πολιτική και την προστασία του περιβάλλοντος με δύο άλλους κρίσιμους τομείς για την περιοχή.

Με την επιχειρηματικότητα και με την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής γεωργίας.

Φιλοδοξούμε το κοινό μας εγχείρημα στη Δυτική Μακεδονία να λειτουργήσει ως πιλοτικό πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας όσον αφορά την αλλαγή του αναπτυξιακού τους μοντέλου.

Με τέτοιο τρόπο, ώστε η μετάβαση όχι απλώς να μην προκαλεί προβλήματα στην τοπική οικονομία, αλλά να την κάνει πιο ανταγωνιστική και να αξιοποιεί ακόμα περισσότερο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Γι’ αυτό ο γενικότερος σχεδιασμός που έχει ξεκινήσει από δικές σας πρωτοβουλίες και προτάσεις φορέων της περιοχής περιλαμβάνει δράσεις, όπως:

  • Την επέκταση της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών και την ενίσχυση δυναμικών καλλιεργειών με εξαγωγικές προοπτικές.
  • Τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των ΟΤΑ μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Την υλοποίηση δράσεων προώθησης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, της ψηφιακής τεχνολογίας και των ΑΠΕ ως βασικού παράγοντα αναδιάρθρωσης της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας .
  • Δράσεις βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών και ανάπλασης του τοπίου στον ενεργειακό άξονα Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Φλώρινας με έργα αποκατάστασης των εδαφών από την εκμετάλλευση των ορυχείων, αξιοποίησης των παραλίμνιων περιοχών και των πολιτιστικών χώρων.

Όλα αυτά θα εξειδικευτούν και θα λάβουν επιχειρησιακή μορφή μέσα από τη δική σας συμμετοχή και με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας με τα αρμόδια Υπουργεία.

Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα αλλά και η ΔΕΗ χρωστάμε στην περιοχή και σήμερα, με τις επενδύσεις που σχεδιάζονται, αποπληρώνεται μέρος αυτού της του χρέους στους πολίτες, αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον της περιοχής σας.

Όπως γνωρίζετε, η ΔΕΗ σχεδιάζει την ανανέωση του παραγωγικού της δυναμικού στην περιοχή, με νέους σταθμούς καθαρής τεχνολογίας με χαμηλές εκπομπές και με ενίσχυση της απασχόλησης στην περιοχή.

Ωστόσο, η κυριότερη πρωτοβουλία στην οποία θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα αφορά σε μια μεγάλη πρωτοβουλία κάνει συμβολικά και ουσιαστικά πράξη τη μεγάλη στροφή που επιχειρούμε μαζί, προετοιμάζοντας το μέλλον της περιοχής για τη μετα-λιγνιτική εποχή.

Το πώς από ενεργειακό κέντρο της χώρας που στηρίχθηκε στην αξιοποίηση του συμβατικού καυσίμου του λιγνίτη, η περιοχή θα γίνει πρωτοπόρα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το επίκεντρο της προσπάθειας μετάβασης στην νέα ενεργειακή εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία αφορά την πραγματοποίηση :

1. μιας επένδυσης φωτοβολταϊκού σταθμού.

2. πολύ μεγάλου βεληνεκούς

3. σε συνδυασμό με την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 MW, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε φωτοβολταϊκό πάρκο λειτουργεί ήδη μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα έργο-οδηγό για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις απασχόλησης και θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή.

Θα προσελκύσει νέες επαγγελματικές δραστηριότητες υψηλής αξίας ενώ παράλληλα το μέγεθος και ο καινοτόμος χαρακτήρας του σχεδίου θα παρακινήσει το διεθνές ενδιαφέρον σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Έτσι, η Δυτική Μακεδονία από ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας στα συμβατικά καύσιμα καθίσταται επίκεντρο της προσπάθειας ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Και είναι βέβαιο ότι μια τέτοια επένδυση θα ανοίξει και νέες ευκαιρίες παραγωγής τεχνογνωσίας και διεθνών συνεργασιών για την περιοχή, για τις επιχειρήσεις της, για τα πανεπιστήμιά της.

Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 600 εκατομμυρίων ευρώ και για την πραγματοποίησή της θα αξιοποιηθεί έκταση 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Θα επιδιωχθεί η υλοποίηση του οραματικού αυτού έργου να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή. Μάλιστα, όπως θα σας εξηγηθεί στη συνέχεια, η ΔΕΗ είναι έτοιμη να δημοσιεύσει τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το έργο θα ενσωματώνει και τη μεταφορά καινοτόμου ενεργειακής τεχνογνωσίας στη Δυτική Μακεδονία, με την κατασκευή στην περιοχή του εργοστασίου παραγωγής του εξοπλισμού του φωτοβολταϊκού σταθμού, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη της σε Κέντρο Ενεργειακών Εξελίξεων.

Πριν δώσω το λόγο στην Υπουργό και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, οι οποίοι θα σας μιλήσουν αναλυτικά για όλα αυτά, θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι, όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και στα θέματα που αφορούν την περιοχή σας, την Κοζάνη, αλλά και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, την υπόσχεση που δώσαμε ξεκινήσαμε να την τηρούμε.

Πλέον δεν είναι λόγια.

Είναι πράξη.

Και ξέρω ότι την περιοχή σας απασχολούν και άλλα κρίσιμα προβλήματα που θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε από κοντά στο πλαίσιο μιας προσεχούς επίσκεψής μου στην περιοχή με συνοδεία κυβερνητικού κλιμακίου.

Εξάλλου, όπως είπα και στην αρχή, με έχετε πια συνηθίσει ως τακτικό επισκέπτη της περιοχής.

Και γνωρίζετε ότι η δέσμευσή μου είναι ειλικρινής

Φίλες και φίλοι,

Στη Δυτική Μακεδονία κάνουμε στροφή στην Πράσινη Ανάπτυξη.

Δημιουργούμε ένα νέα οικονομικό μοντέλο, που βάζει πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέρισμα στην οποία θα έχουν όλοι.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Pin It

Αφήστε μια απάντηση