Στάθης Κωνσταντινίδης ερώτηση Προς την Υπουργό Παιδείας για την καθυστέρηση διορισμών των καθηγητών

Ημ/νία Ανάρτησης: 5 Απριλίου, 2011

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση διορισμών των καθηγητών – εκλεγμένων μελών ΔΕΠ του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

 

Καθηγητές οι οποίοι είναι και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕΤ) έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Αν και έχουν εκλεγεί, ως επίκουροι καθηγητές/τριες του Τμήματος από τον Φεβρουάριο του 2010, η καθυστέρηση των διορισμών τους, εδώ και ένα χρόνο, δημιουργεί αξεπέραστες σχεδόν δυσκολίες στην περαιτέρω συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος. Είναι οι πρώτοι εκλεγμένοι καθηγητές του ΤΕΕΤ, αλλά επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους το Τμήμα λειτουργεί μόνο με συμβασιούχους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται με μειωμένες αποδοχές.

Οι επτάμηνες συμβάσεις των επίκουρων καθηγητών λήγουν την 7η Ιουνίου 2011. Το αποτέλεσμα θα είναι το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών να αποτελέσει το μοναδικό Τμήμα από καταβολής Ελληνικού Κράτους, που θα απονείμει τα πρώτα του πτυχία χωρίς καθηγητές! Μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας, έχοντας 500 φοιτητές και διακρίσεις διεθνείς και εθνικές των φοιτητών/τριων, το Τμήμα δεν έχει ούτε ένα μόνιμο μέλος ΔΕΠ.

Πρόσφατα στην Μπιενάλε Σχολών Καλών Τεχνών, το ΤΕΕΤ απέσπασε τρεις από τις οχτώ εθνικές διακρίσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι, αν δεν διοριστούν άμεσα, η συνέχεια της λειτουργίας του ΤΕΕΤ καθίσταται τουλάχιστον δυσχερής λόγω των διαρκώς μειούμενων πιστώσεων για μη μόνιμο προσωπικό. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει εξαγγείλει, ότι θα πραγματοποιήσει διορισμούς τους επόμενους μήνες.. Η ένταξη σε αυτούς τους διορισμούς των επίκουρων καθηγητών αποτελεί αναγκαιότητα. Τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση ή ματαίωση των προσλήψεών τους θα ήταν ολέθρια για την επιβίωση του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο στη νευραλγική αυτή περιοχή της χώρας.

Μετά από πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς και έχοντας καταφέρει να ενταχθεί στην Ελληνική εκπαιδευτική και πολιτιστική κοινότητα το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να ενισχύεται και να μην υπονομεύεται.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα και να ολοκληρώσετε την διαδικασία πρόσληψης των επίκουρων καθηγητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την οποία καθυστερείτε εδώ και ένα χρόνο;
  2. Αυτή η κωλυσιεργία πρόσληψης τακτικού προσωπικού που αποσκοπεί; Μήπως σε κατάργηση Τμημάτων, σε συγχωνεύσεις ή στην κατάργηση του ίδιου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας;
  3. Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να γίνει αυτοδύναμο με εκλεγμένο Πρυτανικό Συμβούλιο;

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..