Στάθης Κωνσταντινίδης – ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας

Η καθυστέρηση των εξετάσεων πιστοποίησης των αποφοίτων ΙΕΚ είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. Οι απόφοιτοι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα καθώς και να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, διότι από τον Μάιο του 2010 δεν έχει οριστεί εξεταστική περίοδος. Το γεγονός αυτό δημιουργεί στρατιές ανέργων, οι οποίοι, και αν ακόμα τους δοθεί εργασιακή δυνατότητα, δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Οι παλινωδίες του Υπουργείου υπήρξαν τερατώδεις. Πρώτα, παρέπεμπαν τη λύση του προβλήματος, στη σύσταση νέου διοικητικού συμβουλίου του ΟΕΕΚ, το οποίο θα αντικαθιστούσε το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο που είχε οριστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τη σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου δόθηκε υπόσχεση, ότι θα αποτελούσε προτεραιότητα η λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης για την διενέργεια των εξετάσεων. Κατόπιν, οι εξετάσεις δεν έγιναν ποτέ, διότι προέκυψε η κατάργηση του Οργανισμού και η ένταξή του στο ΙΔΕΚΕ.

Αυτή την κατάσταση του «ράβε ξήλωνε», δυστυχώς πληρώνουν οι απόφοιτοι των ΙΕΚ. Επίσης, καθυστερούν να δοθούν εδώ και ένα χρόνο οι υποτροφίες των αριστούχων εκπαιδευόμενων των ΙΕΚ, κάτι που απαξιώνει βάναυσα τον θεσμό και προσβάλλει την αξιοπιστία του.

Είναι ανάγκη, οι αρμόδιες Υπηρεσίες να ξυπνήσουν από το λήθαργο και να ορίσουν άμεσα ημερομηνία εξετάσεων, όπως και να επισπεύσουν την πληρωμή των υποτροφιών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

 

  1. Προτίθεται άμεσα να ενεργήσει, ώστε να προγραμματιστούν οι εξετάσεις πιστοποίησης ή θα χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος;
  2. Πότε επιτέλους θα αποδοθούν οι υποτροφίες στους αποφοίτους, οι οποίες καθυστερούν παραπάνω από δώδεκα μήνες;
  3. Υπάρχει σχέδιο για την ομαλή λειτουργία των ΙΕΚ και για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους;
Pin It

Αφήστε μια απάντηση