Στην επέτειο της κατάκτησης της σελήνης, ολοκληρώνεται το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ

atlantis
Το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου «Ατλαντίς» εργάζεται σήμερα Σάββατο, την επομένη ημέρα που αυτό εκτοξεύθηκε στο Διάστημα στην τελευταία (12ήμερη) αποστολή του είδους.
Οι αστροναύτες απ’ τις 10.59 ώρα Ελλάδας και μετά κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους στην ασπίδα του «Ατλαντίς» για τη θερμότητα, κάτι που θα αποτρέψει το δράμα του «Κολούμπια», όταν το 2003 από τεχνικά ελαττώματα σε αυτό το επίπεδο, ανεφλέγη εισερχόμενο στην γήινη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να μην επιζήσει κανένας απ’ τους επτά αστροναύτες.
Το «Ατλαντίς» σχεδιάζεται απ’ την NASA να επανέλθει στη Γη στη διάρκεια της 20ης Ιουλίου, μια ημερομηνία που επελέγη επειδή συμπίπτει, χρονικά, με τον πρώτο περίπατο του Ανθρώπου στο σεληνιακό έδαφος.
Το αποχαιρετιστήριο διαστημικό ταξίδι του «Ατλαντίς» ενέχει έναν επιπλέον κίνδυνο: τα αδελφά του διαστημικά σκάφη Discovery, Endeavour, έχουν πλέον αποσυρθεί.
Έτσι, αν κάτι πάει έως το τέλος του ταξιδιού στραβά, τότε μόνον το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz μπορεί να βοηθήσει το πλήρωμα του «Ατλαντίς», όμως, μπορεί να βοηθήσει καθένα μέλος του πληρώματός του μονάχο του, κάθε φορά.
Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος, για τον οποίο αποφασίστηκε απ’ τη NASA το πλήρωμα του «Ατλαντίς» να είναι τετραμελές.

Pin It

Αφήστε μια απάντηση