Στη Σαουδική Αραβία, την συνέλαβαν γιατί…οδηγούσε

Ημ/νία Ανάρτησης: 31 Μαΐου, 2011
s_aravia_adhgoyse
Βρισκόμαστε στο 2011, όμως κάποια πράγματα δεν είναι προφανή σε όλο τον κόσμο. Στη φυλακή οδηγήθηκε μια 32χρονη από τη Σαουδική Αραβία επειδή ανέβασε βίντεο στο YouTube στο οποίο φαινόταν να οδηγεί, γεγονός παράνομο σύμφωνα με τους νόμους της χώρας. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο δικηγόρος της, η Manal Al-Sharif αντιμετωπίζει την κατηγορία της «υποκίνησης γυναικών»…

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν πολλά πράγματα, όπως να ψηφίζουν, να πιάνουν δουλειά χωρίς τη συγκατάθεση του «κηδεμόνα» τους (σύζυγο, πατέρα ή αδελφό τους), να συναναστρέφονται με άντρες, να βγαίνουν έξω χωρίς να έχουν καλυμμένο όλο το σώμα. Πρόκειται για τη μοναδική χώρα στον κόσμο όπου απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν.

Η 32χρονη Manal Al-Sharif, σύμβουλος ασφαλείας συστημάτων πληροφορικής, σπούδασε και πήρε δίπλωμα οδήγησης στην Αμερική. Αρνήθηκε να αποδεχτεί την απαγόρευση στη χώρα της και, αφού οδήγησε αυτοκίνητο στην πόλη Χομπάρ, ανέβασε στο YouTube το video. Σε video δηλώνει ότι «κανένας νόμος του Ισλάμ δεν απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν», προσθέτοντας ότι την απαγόρευση αυτή έχει επιβάλλει το υπερσυντηρητικό σαουδαραβικό κράτος. Η Al-Sharif συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες μετά την τετράτροχη βόλτα της. Όμως, αφού οι αρχές το… ξανασκέφτηκαν, συνελήφθη εκ νέου από την αστυνομία τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Μαΐου.

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο YouTube