Στη παρουσίαση των έργων υποδομής και αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην Π.Ε. Φλώρινας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (βίντεο & φωτο)

Ημ/νία Ανάρτησης: 14 Μαΐου, 2026

Στη παρουσίαση των έργων υποδομής και αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην Π.Ε. Φλώρινας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας



Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου 2026, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Φλώρινας και συγκεκριμένα στην αίθουσα «Τραϊανός Πετκάνης», ενημερωτική παρουσίαση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Αθανάσιος Τάσκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Κλιματικής Κρίσης και Π.ΑΜ.-Π.Σ.Ε.Α. κ. Ιωάννης Κιοσές, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλειος Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Ιωάννης Λιάσης, ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Γιώργος Στεργίου, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Λάζαρος Γκερεχτές, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τζίτζικας, ο  Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ κ. Αναστάσιος Σιδηρόπουλος καθώς και λοιπά στελέχη, ο Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΦΛΩ κ. Νικόλαος Καρυπίδης και λοιπά στελέχη, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (έδρα) και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων.

Perifereia Parousiash Ergon 052026 5Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Αμανατίδη τον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βασίλειο Γιαννάκη , δύο σημαντικές Προγραμματικές Συμβάσεις, που αφορούν:

  • Τη συντήρηση του οδικού τμήματος Αγία Παρασκευή – Νίκη, προϋπολογισμού 645.000,00 ευρώ με ΦΠΑ.
  • Τις υποδομές οδοποιίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Π.Ε. Φλώρινας (Δήμος Φλώρινας), προϋπολογισμού 972.000,00 ευρώ με ΦΠΑ.

Και μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Αμανατίδη και του Ταξίαρχου της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Στέφανου Δοξάκη.

  • Την προμήθεια οικοδομικών και ηλεκτρολογικών υλικών για την 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία «ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» για το Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ» στο Αμύνταιο, προϋπολογισμού 30.000,00 ευρώ με ΦΠΑ.Ο Δήμαρχος Φλώρινας αναφερόμενος στην υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων ευχαρίστησε τόσο τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, όσο για τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Φλώρινας για την καλή συνεργασία και επισήμανε ότι τα εν λόγω έργα θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και παράλληλα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Perifereia Parousiash Ergon 052026 1Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Αμανατίδης, με αφορμή την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων, αναφέρθηκε στην ανάγκη επένδυσης σε συμπληρωματικές δράσεις, προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής.

Επεσήμανε, επίσης, ότι υπάρχει αντίστοιχο έργο επιχειρηματικών υποδομών, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί και αφορά τον Δήμο Πρεσπών, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τον ίδιο τον Δήμο. Παράλληλα, ανέφερε πως έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την εκτέλεση του έργου αγροτικής οδοποιίας στον Δήμο Αμυνταίου, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Perifereia Parousiash Ergon 052026 2Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους Δήμους προς τις Περιφερειακές Ενότητες θα αξιολογηθούν το επόμενο διάστημα, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αμανατίδης και στον τρόπο εκτέλεσης του έργου αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βίγλας, για το οποίο έχει ήδη αποσταλεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο σχετικός φάκελος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η παρουσίαση του κ. Νικόλαου Ηλιού, Δρ. Συγκοινωνιολόγου, συνεργάτη της ΑΝΚΟ, ο οποίος ανέπτυξε τον σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις για μια σειρά μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Μεταξύ των σημαντικότερων έργων που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνονται:

  • Η βελτίωση της Επ. Οδού Φλώρινας – Βίγλας μέσω Ακρίτα έως τη διασταύρωση με το 15ο χλμ. της Ε.Ο. Φλώρινας – Βίγλας Πισοδερίου, συνολικού προϋπολογισμού 9,87 εκατ. ευρώ, με παρεμβάσεις γεωμετρικής αναβάθμισης, νέα χάραξη και έργα αντιστήριξης και αποστράγγισης.

Dromos Akrita Vigla Pdm

  • Η κατασκευή κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση Λαιμού – Κούλας Πρεσπών, προϋπολογισμού 506 χιλ. ευρώ, για τη σημαντική ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην περιοχή.

Komvos Prespes

  • Η κατασκευή νέας οδού που θα συνδέει το Μεσοχώρι με τη Μελίτη, προϋπολογισμού άνω των 6 εκατ. ευρώ, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και την πρόσβαση στις αγροτικές και παραγωγικές δραστηριότητες.

Mesoxori Meliti Pdm

  • Η κυκλοφοριακή αναβάθμιση της εισόδου της πόλης της Φλώρινας, προϋπολογισμού 10,45 εκατ. ευρώ, με σύγχρονες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, πεζοδρομήσεων, φωτισμού, φύτευσης και ανακατασκευής κόμβων, που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης.

Eisodos Florin Komvoi

  • Η δημιουργία νέων κυκλικών κόμβων και παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας σε κομβικά σημεία της Π.Ε. Φλώρινας, όπως στις διασταυρώσεις προς Αμύνταιο, Ξινό Νερό και Αντίγονο.

Komvos Xino Nero

  • Η βελτίωση και αναβάθμιση της Ε.Ο. 2 στο τμήμα Όρια Π.Ε. Πέλλης – Κέλλη – Βεύη – Π.Ε.Ο. Αμυνταίου – Φλώρινας, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 16 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των νέων απαιτήσεων για τις κύριες οδούς και την ασφάλεια των οδικών υποδομών.

Pella KelliKelli Vevi Vevi Mnimeio

  • Η βελτίωση του δρόμου Υδρούσας – Νυμφαίου, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 22 εκατ. ευρώ, ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και για την τουριστική και παραγωγική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Pdm Ydrousa Nymfaio

 

  • Η οδική διασύνδεση του Πισοδερίου με τη βάση του αναβατήρα, καθώς και η δημιουργία χώρου στάθμευσης και εκδοτηρίου εισιτηρίων, έργο που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον χειμερινό τουρισμό και την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Pdm Pisoderi

Παράλληλα παρουσιάστηκαν έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως:

  • Οι κυκλικοί κόμβοι Μελίτης και η συνδετήρια οδός.
  • Το έργο Λαιμός – Μεθοριακός Σταθμός Πρεσπών.
  • Η βελτίωση της οδού Αετός – Νυμφαίο.
  • Οι μελέτες για τα έργα Φλώρινα – Βίγλα – Διασταύρωση Πρεσπών και Ξινό Νερό – Αμμοχώρι.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Αθανάσιος Τάσκας παρουσίασε συμπληρωματικά ακόμη μία σειρά έργων που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στην περιοχή, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών, της οδικής ασφάλειας, της καθημερινότητας των πολιτών και της αναπτυξιακής προοπτικής της Π.Ε. Φλώρινας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Βίγλας – Πισοδερίου, προϋπολογισμού 15,24 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει νέο εναέριο αναβατήρα, αναβάθμιση και διασύνδεση πιστών. Το έργο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον χειμερινό τουρισμό και την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι παρεμβάσεις αναβάθμισης των γηπέδων ποδοσφαίρου στο ΔΑΚ Φλώρινας, με εργασίες στο κεντρικό και βοηθητικό γήπεδο, που θα βελτιώσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις συνθήκες άθλησης για αθλητές και σωματεία.

Αναφορά έγινε ακόμη:

  • Στο έργο αγροτικής οδοποιίας Κέλλη – Μελίτη, που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και ενισχύοντας την τοπική παραγωγή.
  • Στις υποδομές οδοποιίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Π.Ε. Φλώρινας.
  • Στις μελέτες επιθεώρησης οδικής ασφάλειας επαρχιακών οδών, με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και τη βελτίωση της ασφάλειας των μετακινήσεων.
  • Στα αρδευτικά έργα στην Τ.Κ. Μελίτης, που θα ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή μέσω καλύτερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
  • Στη συνοριακή διάβαση Λαιμού και τη νέα οδική διασύνδεση της περιοχής, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και της τοπικής ανάπτυξης.
  • Καθώς και στο έργο αντλησιοταμίευσης στο Φράγμα Τριανταφυλλιάς, μια σημαντική ενεργειακή επένδυση για την περιοχή και τη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν έργα συντήρησης δημοτικών οδών στους Δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου, καθώς και η ολοκλήρωση των κυκλικών κόμβων στις διασταυρώσεις Μελίτης, Βεύης και Νέου Καυκάσου, που ενισχύουν σημαντικά την οδική ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του οδικού δικτύου.

 

ΒΕΥΗ

Komvos Vevis

ΜΕΛΙΤΗ

Komvos Melitis

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Κλιματικής Κρίσης και Π.ΑΜ.-Π.Σ.Ε.Α.Πολιτικής κ. Ιωάννης Κιοσές αναφέρθηκε στην προετοιμασία πρότασης ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την καλύτερη πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων και έκτακτων φαινομένων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Τα έργα που παρουσιάστηκαν αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Π.Ε. Φλώρινας και αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά:

  • Στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
    • Στη βελτίωση της προσβασιμότητας και των μετακινήσεων.
    • Στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα.
    • Στην ανάπτυξη του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.
    • Στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζει με σχέδιο, συνέπεια και αναπτυξιακό προσανατολισμό την υλοποίηση παρεμβάσεων που δημιουργούν σύγχρονες υποδομές και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τη Φλώρινα και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..
TAGGED: Αθανάσιος Τάσκας, Αμανατίδης Γιώργος, Αμύνταιο, Βασίλης Γιαννάκης, Γιάννης Λιάσης, Γιώργος Στεργίου, Δυτική Μακεδονία, Ιωάννης Κιοσές, Πολιτική, Φλώρινα,