Στις 21 Σεπτεμβρίου ξεκινά η γεώτρηση στο οικόπεδο Αφροδίτη στην Κύπρο

Ημ/νία Ανάρτησης: 13 Αυγούστου, 2011

 

Οι γεωτρήσεις, για τον εντοπισμό και ακολούθως την εξόρυξη και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχίζουν στις 21 Σεπτεμβρίου. Τις γεωτρήσεις έχει αναλάβει ο αμερικανικός κολοσσός Noble Energy, ο οποίος έχει ονομάσει το οικόπεδο 12 «Αφροδίτη».
Πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση αναφέρουν ότι η εξέδρα με το γεωτρύπανο της εταιρείας Noble Energy, το οποίο επί του παρόντος εργάζεται στο κοίτασμα «ΝΟΑ 1» στη θαλάσσια περιοχή της ΑΟΖ του Ισραήλ, θα αποπλεύσει στις 20 Σεπτεμβρίου με προορισμό το οικόπεδο «Αφροδίτη». Εκεί θα εργαστεί, με βάση εκτιμήσεις, για περίπου τέσσερις μήνες.
Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα πλωτά γεωτρύπανα στον κόσμο, το 4ης γενεάς «Noble Homer Ferrington». Έχει κατασκευαστεί το 1985 και ανακαινίσθηκε ριζικά το 2004. Έχει δυνατότητα δράσης σε βάθος θάλασσας μέχρι και 7200 πόδια, ενώ μπορεί να τρυπήσει σε βάθος μέχρι και 30.000 πόδια κάτω από το βυθό.
Σημειώνεται ότι το γεωτρύπανο-πλατφόρμα εργαζόταν μέχρι και τα μέσα Ιουλίου σε συγκεκριμένο κοίτασμα του Μαρόκου. Από εκεί ανέλαβε εργασία στο κοίτασμα «ΝΟΑ 1» με φυσικό αέριο περίπου 15% αυτού που υπολογίζεται ότι υπάρχει στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε πολύ πρόσφατα να θέσει υπό εκμετάλλευση το κοίτασμα «ΝΟΑ 1», λόγω των αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου, που καθιστούν το εν λόγω κοίτασμα εύκολα εκμεταλλεύσιμο εμπορικά, αλλά και επειδή η χώρα επιδιώκει την πλήρη απεξάρτησή της από το φυσικό αέριο που λαμβάνει από την Αίγυπτο, αφού δεν εξασφαλίζει απρόσκοπτη παροχή, δεδομένης της πολιτικής κρίσης στην περιοχή.
Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το οικόπεδο «Αφροδίτη» αναφέρουν ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε βάθος 1700 μέτρων. Αφού εντοπιστούν, το γεωτρύπανο θα επιστρέψει στα οικόπεδα του Ισραήλ, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα προηγηθεί η μελέτη και διαμόρφωση των μηχανημάτων που θα απαιτηθούν για την εξόρυξη, σύμφωνα και με τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Στόχος παραμένει η όσο το δυνατό συντομότερη δυνατότητα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.
Εν τω μεταξύ, τη συναρμολόγηση και μεταφορά αγωγού φυσικού αερίου μήκους 70 χιλιομέτρων, ανέλαβε εταιρεία με έδρα το λιμάνι Λεμεσού. Η εταιρεία EDG ανέλαβε να εκτελέσει το έργο σε δύο φάσεις. Τον περασμένο Ιούλιο φορτώθηκαν 36 χιλιόμετρα αγωγού και χθες τα υπόλοιπα.