Στις εργασίες αποκατάστασης του Αρχοντικού Μανούση Δούκα – Τζάτζα στη Σιάτιστα Κοζάνης ο Γ. Κασαπίδης

Ημ/νία Ανάρτησης: 14 Νοεμβρίου, 2023

Το Αρχοντικό Μανούση Δούκα – Τζάτζα στη Σιάτιστα Κοζάνης επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε όλη τη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

 

Σε συνεργασία με την εφορία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Βοίου, η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην υλοποίηση του έργου της πλήρης αποκατάστασης του Αρχοντικού, συνολικού προϋπολογισμό 649.783,34 € (με Φ.Π.Α) με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως: «Σε συνεργασία με την εφορία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Βοίου, χρηματοδοτούμε το έργο από πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος ΠΕΠ 2014 – 2021. Παρόμοια μνημεία συνιστούν μάρτυρες της τοπική Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και τα έργα συντήρησης αυτών που χρηματοδοτούμε, αποτελούν πεδία εφαρμογής ενός οργανωμένου σχεδίου μας για τη διάσωση και διάδοση αυτής καθώς και της τέχνης της πέτρας που δόξασαν οι πετράδες του Βοΐου και της Δυτικής Μακεδονίας».

 

Η αποκατάσταση του Αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα κρίθηκε σκόπιμη για τη διατήρηση της ιστορικότητας της πόλης της Σιάτιστας, με τη διάσωση σημαντικών κτιρίων συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Σκοπός δεν είναι η επαναφορά του κτιρίου στην αρχική του κατάσταση, αλλά η διατήρηση και η ανάδειξη βασικών χαρακτηριστικών, με τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων αυθεντικών του στοιχείων.

Η Περιφερειακή Αρχή τηρεί στο ακέραιο τη δέσμευση της για υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στον τομέα του πολιτισμού, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στους οικισμούς και την ενίσχυση του τουρισμού.Αρχοντικού Μανούση Δούκα Τζάτζα (1) Αρχοντικού Μανούση Δούκα Τζάτζα (2)

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο YouTube
TAGGED: Δυτική Μακεδονία, Κοζάνη, Σιάτιστα,