Στρατηγικό εταίρο για μακροχρόνιες συνεργασίες στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναζητά η ∆ΕΗ.

Ημ/νία Ανάρτησης: 7 Φεβρουαρίου, 2011

Στρατηγικό εταίρο για µακροχρόνιες συνεργασίες στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, µε πρώτη την από κοινού κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, στην Κοζάνη, µαζί µε μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων, αναζητά η ∆ΕΗ.

Σύμφωνα µε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στην εφημερίδα «FinancialTimes», οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους µέχρι και τις 31 Μαρτίου.

Το έργο της Κοζάνης θα είναι προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, είχε εξαγγελθεί στις 20 Ιανουαρίου από τον Πρωθυπουργό και θα αναπτυχθεί σε µια έκταση περίπου 5.200
στρεµµάτων ανενεργών ορυχείων, ιδιοκτησίας της ∆ΕΗ. Στη συνέχεια θα εκμισθωθεί στο κοινό σχήμα. Άγνωστη, πάντως, παραμένει η μετοχική του σύνθεση (για παράδειγµα, αν θα είναι 51%-49%υπέρ της ΔΕΗ ή κάτι άλλο), αφού στην πρόσκληση δεν υπάρχει παρόμοια αναφορά.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ του partner που αναζητά η ∆ΕΗ περιγράφονται στο κείµενο της πρόσκλησης και παραπέμπουν σε έναν µεγάλο «παίκτη» της φωτοβολταϊκής βιοµηχανίας, αφού θα παίξει ρόλο – κλειδί στη χρηματοδότηση του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, «ο στρατηγικός εταίρος θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών και την παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων, να έχει συµµετάσχει στην ανάπτυξη σταθµών ισχύος τουλάχιστον 50 MW – εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον άνω των 5 MW –, να έχει καθαρά ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, να έχει κερδοφόρες τις τρεις τελευταίες χρήσεις και εμπειρία στη χρηματοδότηση έργων προϋπολογισμού άνω των 300 εκατοµµυρίων ευρώ».

ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑ ακριβώς η ∆ΕΗ; έναν partner, καταρχήν από τη φωτοβολταϊκή βιομηχανία, που θα της δώσει τη δυνατότητα να µπει µμετοχικά σε δικά του έργα τα οποία αναπτύσσει εκτός Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα εκείνος θα συνεργαστεί µμαζί της σε έργα που η επιχείρηση σχεδιάζει εντός των συνόρων.

∆ιότι, όπως λένε κύκλοι της, το εργοστάσιο της Κοζάνης θα έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, τόσο προς την Ευρώπη όσο και αλλού. Μάλιστα, πριν από την εξαγγελία Παπανδρέου τον Ιανουάριο, τουλάχιστον τρεις από τους µεγαλύτερους κατασκευαστές panels παγκοσµίως είχαν προσεγγίσει τη ∆ΕΗ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τον κινεζικό κολοσσό της Yingli Solar µε παραγωγική δυναμικότητα 1 GW,τη γερμανική Q-Cells AG που έχει προμηθεύσει µε panels µμερικά από τα µμεγαλύτερα πάρκα όπως αυτό της Beneixama στην Ισπανία, και την αμερικανική SunPower, έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στον κόσµο, µε έδρα την Καλιφόρνια και παρουσία σε Β. Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία.

Πολύ πιθανόν επίσης είναι να εκδηλώσει ενδιαφέρον και η αμερικανική SunEdison, η εταιρεία που είχε προσεγγίσει τη ∆ΕΗ την περασμένη άνοιξη για το ίδιο θέμα.

Ακολουθήστε μας στο YouTube..

Ακολουθήστε μας στο YouTube..