Συμμετοχή στις διεθνείς εξελίξεις για τη μεταλιγνιτική περίοδο

Συμμετοχή στις διεθνείς εξελίξεις για τη μεταλιγνιτική περίοδο

Η μεταλιγνιτική εποχή βρίσκεται προ των πυλών!

Η μέχρι τώρα απουσία μας από τις διεθνείς εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν πρέπει να συνεχιστεί, διότι οι εξελίξεις αυτές θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της περιοχής μας.

Εκτός από τον έντονο συμβολισμό υπάρχει και σημαντική πρακτική σημασία που ο Άνθιμος Μπιτάκης, στο πρώτο του ταξίδι με την ιδιότητα του Δημάρχου Αμυνταίου, συμμετείχε στο 2ο Φόρουμ Δημάρχων Λιγνιτικών Περιοχών της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Weisswasser της Γερμανίας. Η Γερμανία, εκτός από ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι και πρωτοπόρος στην αποκατάσταση ανενεργών ορυχείων και την ομαλή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ οι συμμετέχοντες Δήμαρχοι πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με την Γερμανίδα Υπουργό Περιβάλλοντος, κα. Svenja Schulze, με την οποία συζητήθηκαν τόσο η υφιστάμενη κατάσταση όσο και οι ενδεδειγμένες λύσεις για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, καθώς το Υπουργείο της διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία στον τομέα αυτό.

Στόχος του Φόρουμ είναι να μεταφερθεί αυτή η τεχνογνωσία έτσι ώστε να βοηθηθούν οι λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας να μεταβούν ομαλά στη μεταλιγνιτική περίοδο μέσα από πολιτικές που θα εξασφαλίσουν μία δίκαιη μετάβαση.

Φυσικά, η τεχνογνωσία χωρίς οικονομικούς πόρους δεν μπορεί να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό ο Άνθιμος Μπιτάκης δήλωσε «Ξεκινάμε άμεσα την ανάληψη πρωτοβουλιών και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διεκδίκησης για τη δίκαιη μετάβαση του τόπου μας στη μεταλιγνιτική περίοδο. Η αδράνεια δεν ταιριάζει στην κοινωνία του Δήμου Αμυνταίου, την οποία θέλουμε συμπαραστάτη στον αγώνα που ξεκινάμε για να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον».

 

Pin It

Αφήστε μια απάντηση