Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ημ/νία Ανάρτησης: 14 Μαρτίου, 2023

Τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, υποδέχθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας  το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων «ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821», με τον συνοδευτικό πάπυρο, εκφράζοντας την ευχή «στα δικά του χέρια να αποκτήσει η Κύπρος τη δική της “σφραγίδα ελευθερίας” από τα δεσμά των κεκτημένων, από τα δεσμά της κατοχής, από τα δεσμά του παρελθόντος και να γίνει μια ενιαία χώρα, ευημερούσα για όλους τους κατοίκους της».

O κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλίδη, σημείωσε:  «Συμβολίζετε ένα ελπιδοφόρο νέο ξεκίνημα για το πολύπαθο εθνικό ζήτημα της Κύπρου που παραμένει το κορυφαίο ζήτημα και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι «με τη συμπαράσταση του κυπριακού λαού, θα οδηγηθούμε με τρόπο αποφασιστικό εις το ποθούμενο. Δηλαδή σε μία λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να συνάδει με την επανένωση».

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού για «τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Βουλή των Ελλήνων στη σημαντικότερη επιτυχία της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής από την ίδρυσή της το 1960, που δεν ήταν τίποτα άλλο από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004». Όπως τόνισε, «είναι αυτή η ένταξη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία επενδύουμε σήμερα έτσι ώστε να πετύχουμε την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα μας που δεν είναι τίποτε άλλο από την απελευθέρωση, από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι η τελευταία διαιρεμένη χώρα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε πως «θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν σε συντονισμό με την Ελλάδα και με άλλα κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να σπάσουμε αυτό το αδιέξοδο και επιτέλους να βρεθεί η λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

 

Τραγωδία στα Τέμπη

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην «καταθλιπτική σκιά της αβάσταχτης τραγωδίας των Τεμπών εις την οποίαν επλήγη ο ελληνισμός, τελικά». Έδωσε έμφαση στην ανάγκη «να διευκρινίσουμε, αλλά κυρίως να σαρώσουμε τα αίτια αυτής της απίστευτης τραγωδίας και να επιτρέψουμε στη χώρα, στον λαό, που σήμερα είναι συγκλονισμένος, να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω παρόμοιες τραγωδίες που και ψυχολογικά αλλά και πρακτικά μας καθηλώνουν».

«Τα συλλυπητήρια εκ μέρους του κυπριακού λαού για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως αυτή η τραγωδία «πρέπει να θυμίζει σε όλους εμάς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας, όλους εμάς που ο λαός, μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες, μας επιλέγει για να ηγηθούμε στη χώρα μας -και αν θέλετε αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο- να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην ζήσουμε ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες».

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κ. Ειρήνη Πική και ο Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος,.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής, κ. κ. Γεώργιος Μυλωνάκης και Βασίλειος Μπαγιώκος, καθώς και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

 

Η Δήλωση του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα

       

«Εξοχότατε κύριε Χριστοδουλίδη, Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Είναι ιδιαίτερη τιμή και ακόμη μεγαλύτερη χαρά να σας υποδέχομαι σήμερα στο Μέγαρο της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος, στη Βουλή των Ελλήνων.

Σας υποδέχομαι βεβαίως, οφείλω να το πω, υπό την καταθλιπτική σκιά της αβάσταχτης τραγωδίας των Τεμπών εις την οποίαν επλήγη ο ελληνισμός, τελικά. Έχετε και εσείς φοιτητές, θύματα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας και οφείλουμε όλοι να διευκρινίσουμε, αλλά κυρίως να σαρώσουμε τα αίτια αυτής της απίστευτης τραγωδίας και να επιτρέψουμε στη χώρα, στον λαό, που σήμερα είναι συγκλονισμένος, να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω παρόμοιες τραγωδίες που και ψυχολογικά αλλά και πρακτικά μας καθηλώνουν.

Σας υποδέχομαι κύριε Πρόεδρε, όπως είπα, με τιμή και χαρά γιατί συμβολίζετε ένα ελπιδοφόρο νέο ξεκίνημα για το πολύπαθο εθνικό ζήτημα της Κύπρου που παραμένει το κορυφαίο ζήτημα και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και ακούγοντας τις πρώτες σας σκέψεις, ακούγοντας τους πρώτους σας προσανατολισμούς, είμαι βέβαιος ότι ο ρεαλισμός, η εμπειρία, η καλή εμπειρία που είχατε, η σχέση σας με την εξωτερική πολιτική η βαθιά, η αποτελεσματική θα είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος σε αυτήν την δύσκολη ανηφόρα η οποία σας περιμένει, προκλητική και δύσκολη.

Αλλά είμαι βέβαιος, με τους άξιους συνεργάτες σας και με την συμπαράσταση του κυπριακού λαού, ο οποίος πρόσφατα, τον Φεβρουάριο, σας την εκδήλωσε με τρόπο αποφασιστικό, θα οδηγηθούμε εις το ποθούμενο. Θα οδηγηθούμε δηλαδή σε μία λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να συνάδει με την επανένωση και τώρα σκέφτομαι, κύριε Πρόεδρε, ότι κάποτε το σύνθημα, γιατί θα πάτε σε λίγο στο Πολεμικό Μουσείο, το σύνθημα ήταν Ένωση, τώρα είναι Έπανένωση. Πάλι η ίδια λέξη, με άλλη μορφή, με άλλο περιεχόμενο, μας δονεί.

Σας καλωσορίζω λοιπόν στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία αγκαλιάζει διαχρονικά το εθνικό θέμα και σας εύχομαι σε αυτήν την προσπάθεια, με την συνεργασία της Ελλάδος που πάντα υπήρξε εμβληματική και πάντα υπήρξε υποδειγματική, να οδηγηθεί επιτέλους το κυπριακό ζήτημα σε ένα αίσιο, σε ένα πολιτισμένο τέλος, σε μία αίσια πολιτισμένη έκβαση, όπως ο κυπριακός λαός πρωτίστως αλλά και όλος ο ελληνισμός το ποθεί.

Είμαι βέβαιος ότι η θητεία η δικιά σας θα έχει όλα αυτά τα αισιόδοξα μηνύματα και -γιατί όχι- και επιτέλους την αισιόδοξη έκβαση που όλοι περιμένουμε.»

 

Δήλωση Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

 

«Κύριε Πρόεδρε είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι στη Βουλή των Ελλήνων. Θα μου επιτρέψετε και μένα με τη σειρά μου να εκφράσω για ακόμη μια φορά τα συλλυπητήριά μου εκ μέρους του κυπριακού λαού για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, μια τραγωδία η οποία πρέπει να θυμίζει σε όλους εμάς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας, όλους εμάς που ο λαός, μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες, μας επιλέγει για να ηγηθούμε στη χώρα μας -και αν θέλετε αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο- να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην ζήσουμε ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες.

Από εκεί και πέρα, δεν είναι η πρώτη μου παρουσία στη Βουλή των Ελλήνων. Είχα έρθει εδώ και ως επισκέπτης, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως υπουργός Εξωτερικών, έρχομαι σήμερα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά πάντα, σε κάθε παρουσία μου εδώ, εκείνο που σκέφτομαι πρώτα είναι τον καταλυτικό ρόλο -και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και σήμερα- τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Βουλή των Ελλήνων στη σημαντικότερη επιτυχία της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής από την ίδρυσή της το 1960, που δεν ήταν τίποτα άλλο από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Ο κυπριακός λαός δεν ξεχνά ποτέ τον δικό σας ρόλο, τον ρόλο της Βουλής των Ελλήνων και θα ήθελα για μια ακόμη φορά να μεταφέρω τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού. Είναι αυτή η ένταξη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία επενδύουμε σήμερα έτσι ώστε να πετύχουμε την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα μας που δεν είναι τίποτε άλλο από την απελευθέρωση, από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι η τελευταία διαιρεμένη χώρα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γνωρίζουμε κ. Πρόεδρε πολύ καλά τις δυσκολίες, γνωρίζουμε πολύ καλά τα δεδομένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων, Αρμενίων και γενικότερα όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν σε συντονισμό με την Ελλάδα και με άλλα κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να σπάσουμε αυτό το αδιέξοδο και επιτέλους να βρεθεί η λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Η πάροδος του χρόνου, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις γνώσεις σας, τις εμπειρίες σας, ήσασταν δίπλα από σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής ζωής, ότι η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα, απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική επίλυσης του κυπριακού και είναι ακόμη ένας λόγος που από δικής μας πλευράς, επαναλαμβάνω, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και φυσικά των αρχών και αξιών της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

TAGGED: Πολιτική,