Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας: Κορονοϊός και εργαζόμενοι στον επισιτισμό

Ημ/νία Ανάρτησης: 15 Μαρτίου, 2020

Ανακοίνωση Συνδικάτου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ): Κορονοϊός και εργαζόμενοι στον επισιτισμό


Συναδέλφισσα, Συνάδελφε
Οι ώρες αυτές είναι δύσκολες συνολικά για την κοινωνία και για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στον κλάδο του Επισιτισμού. Πρώτα απ’όλα καλούμαστε όλοι μας, χωρίς υποτίμηση, να πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την επιδημία του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή όμως δε μπορούμε να κάνουμε πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Κυβέρνηση και εργοδοσία χτυπάνε ξανά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας και φορτώνουν το μάρμαρο στους εργαζόμενους.

Συμφώνησαν να δοθεί πράσινο φως για να συνεχίσουν εντελώς ανεξέλεγκτα, (χωρίς ελέγχους, χωρίς υποβολή προγραμμάτων στο “ΕΡΓΑΝΗ”) να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται λιγότερη χασούρα για τις επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων. Ήδη έχουν έρθει καταγγελίες συναδέλφων για αλλαγές στα ωράρια, μείωση των ωρών εργασίας, αναγκαστικές άνευ αποδοχών άδειες, αλλά και απολύσεις.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι εξαγγελίες για τη δημόσια Υγεία δε λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους. Το δημόσιο σύστημα Υγείας είχε και έχει τεράστια κενά σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υλικά. Οι 2.000 προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες της σημερινής περιορισμένης εξάπλωσης του ιού, πόσο μάλλον τις ανάγκες αντιμετώπισης πλατιάς εξάπλωσής της.

Η άδεια ειδικού σκοπού που νομοθετήθηκε για τους εργαζόμενους γονείς μεταθέτει το βάρος στους εργαζόμενους πετσοκόβοντας ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει, την κανονική άδεια με αποδοχές. Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων.
Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση προβλέπει για τις επιχειρήσεις αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Δηλαδή οι επιχειρηματίες που μέχρι σήμερα θησαυρίζουν θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης και από την άλλη οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με ανεργία, απληρωσιά και με την κανονική τους άδεια.

Τόσα χρόνια εμείς οι εργαζόμενοι πληρώσαμε τη χασούρα τους στην κρίση, πληρώσαμε την ανάπτυξη τους, τώρα πληρώνουμε και τον κορονοϊό!
Για τα επισιτιστικά καταστήματα που έχουν κλείσει απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα από την κυβέρνηση για έκτακτη ενίσχυση ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τα μισθολογικά και ασφαλιστικά του δικαιώμα.

Για τα καταστήματα take away, delivery, catering κτλ που λειτουργούν με ευθύνη της εργοδοσίας να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με απολυμάνσεις, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, αποφυγή συνωστισμού κτλ.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μη δεχτείς, μην υπογράψεις αλλαγή στη σύμβασή σου ή απόλυση/παραίτηση. Μη δεχτείς και μην υπογράψεις άδειες άνευ αποδοχών, κατάργηση δικαιωμάτων. Πριν κάνεις οτιδήποτε, ενημέρωσε το Συνδικάτο, ώστε συλλογικά να αποτρέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε.

Ειδικά για τους διανομείς

Συνάδελφε οι πιθανότητες σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι εσύ θα επωμιστείς το μεγαλύτερο βάρος, με ενδεχόμενη εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω της αύξησης των παραγγελιών.
Πέρα από τα παραπάνω μέτρα:
Να μην εκφραστεί η αύξηση της δουλειάς σε εξαντλητικούς όρους εργασίας. Να τηρηθούν όλα τα απαιραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να υπάρχει ο προβλεπόμενος χρόνος ξεκούρασης.
Σε ενδεχόμενες παραγγελίες από χώρους υψηλού κινδύνου (νοσοκομεία κ.α.) η παράδοση-παραλαβή να γίνεται έξω από το νοσοκομείο με τήρηση όλων των μέτρων.
Παράκληση προς όλους όσους κάνουν παραγγελίες
Ο κάθε ένας από μας που κάνει παραγγελία, να παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται, ειδικά αν υπάρχουν ενδείξεις κάποιου συμπτώματος σε οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Να προστατέψουμε τους διανομείς που βρίσκονται εκτεθειμένοι, γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος τόσο για τους ίδιους, όσο και για τη διασπορά του ιού.

Απαιτούμε από τους εργοδότες και την κυβέρνηση:

• Έκτακτη ενίσχυση για τους εργαζόμενους όπου λόγω της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή σταματούν τη δραστηριότητά τους.
• Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.

• Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
i. Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.
ii. Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
• Άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μετρά υγιεινής, δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία μας.

• Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας – συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.
• Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους στη περίπτωση που δεν προσληφθούν από τα εποχικά ξενοδοχεία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.
• Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).

• Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..
TAGGED: Πτολεμαΐδα,