Συνέντευξη Φίλιππου Πετσάλνικου19/11/2011

Ημ/νία Ανάρτησης: 21 Νοεμβρίου, 2011

Συνέντευξη Φίλιππου Πετσάλνικου19/11/2011

Θέματα: Μείωση του προϋπολογισμού της Βουλής του 2012

α) περικοπές στη βουλευτική αποζημίωση

β) περικοπές στον μισθό των υπαλλήλων της βουλής

γ) μείωση λειτουργικών εξόδων της βουλής

 

Την περασμένη Παρασκευή, στη Βουλή συζητήσαμε και ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό της Βουλής, ο οποίος ψηφίζεται πριν τη συζήτηση και ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, γιατί εντάσσεται αυτούσια  σ’ αυτόν και θα συζητηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με τον προϋπολογισμό αυτό, όπως ανέλυσα και μάλιστα δια μακρόν, που εισηγηθήκαμε για το 2012 επέρχονται περαιτέρω μειώσεις 27εκ. €. στις δαπάνες του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Από τότε που ανέλαβα την αρμοδιότητα του Προέδρου της Βουλής το φθινόπωρο του 2009, μέχρι τώρα με τις μειώσεις που έγιναν και το 2010 και το 2011, ο προϋπολογισμός της Βουλής έχει μειωθεί, είναι μικρότερος κατά 51εκ. €, σε σχέση με τον προϋπολογισμό που είχαν εισηγηθεί και ψηφίσει οι προκάτοχοί μου μέχρι το 2009. Αυτά τα 51εκ. λιγότερα ευρώ που είναι 23% μείωση, δηλαδή σχεδόν κατά 1/5 μικρότερος, αυτή η  μείωση γίνεται στην κατεύθυνση να συμβάλλει, και αυτό το πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε πρώτα από όλα εμείς το Ελληνικό κοινοβούλιο την υποχρέωση, στη γενική προσπάθεια μείωσης των δαπανών του δημόσιου με την ευρεία έννοια. Γιατί έτσι μόνο θα αντιμετωπίσουμε και την μείωση των ελλειμμάτων που πρέπει να επιτύχουμε και τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2009 ο προϋπολογισμός της Βουλής από χρόνο σε χρόνο αυξανόταν 4-6-8-12%. Από τον πρώτο προϋπολογισμό που εγώ  εισηγήθηκα του 2009 έχουμε μειώσεις. Για τον προϋπολογισμό του 2012 οι μειώσεις ανέρχονται σε 27εκ. από το 2010 μέχρι τώρα σε 51εκ.€. Σε τι οφείλονται αυτές οι μειώσεις; Οφείλονται πρώτα από όλα σε μειώσεις και περικοπές αμοιβών, τόσο για τους βουλευτές όσο και για τους υπαλλήλους της βουλής.  Οφείλονται επίσης οι μειώσεις αυτές και στις περικοπές των λειτουργικών εξόδων του Εθνικού Κοινοβουλίου.

Γίνεται πολλή κουβέντα για το αν έχουν μειωθεί οι βουλευτικές αποζημιώσεις και οι αποδοχές γενικότερα των βουλευτών. Δεν λέγεται η αλήθεια πολλές φορές από τα ΜΜΕ γιατί αποσιωπώνται οι μειώσεις που έχουν γίνει ή διαστρεβλώνουν τα γεγονότα. Τα πραγματικά γεγονότα είναι ότι ήδη από το 2010 με δικές μου εισηγήσεις και αποφάσεις που πήραμε στη Βουλή έχουμε μια μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης με την ευρεία έννοια που ανέρχεται περίπου στο 45%. Αυτές οι μειώσεις οφείλονται πρώτα απ’ όλα στην μείωση της κάθ’ αυτού βουλευτικής αποζημίωσης, οφείλονται  επίσης στην κατάργηση, εδώ και δύο χρόνια, όλων των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών. Επίσης οφείλονται στη μείωση των επιδομάτων γραφείου και κίνησης κατά 20%, που τα είχαμε μειώσει ήδη. Οφείλονται στη μείωση της αποζημίωσης για συμμετοχή σε κάποιες επιτροπές, γιατί δεν υπάρχει αποζημίωση για τη συμμετοχή σε όλες τις επιτροπές.

Οι περισσότερες επιτροπές είναι χωρίς αποζημίωση. Κάποιες επιτροπές όμως, κυρίως νομοθετικού χαρακτήρα, που προβλέπεται ανέκαθεν η αποζημίωση, την μειώσαμε κατά 50%. Επίσης οι μειώσεις στη βουλευτική αποζημίωση οφείλονται στην επιβολή μιας σειράς εισφορών, που με δική μου εισήγηση είναι από οποιονδήποτε άλλο πολίτη – φορολογούμενο με τον υψηλότερο συντελεστή για τους βουλευτές, για τους αιρετούς.

Άρα υπάρχει ένας συμβολισμός συμμετοχής ότι πράγματι στην ουσία και στην πράξη συμμετέχουν οι αιρετοί με μεγαλύτερο μέρος στις  θυσίες και στα βάρη που καλούμαστε  όλοι να σηκώσουμε. Έτσι λοιπόν έχουμε τη μείωση των αποδοχών των βουλευτών ακόμη περισσότερο, λόγω της επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης στους βουλευτές με συντελεστή 5%. Επίσης εμείς αποφασίσαμε να επιβληθεί στους βουλευτές, εισφορά υπέρ ανέργων και υπέρ του ταμείου προνοίας των δημοσίων υπαλλήλων 3% και πολύ πρόσφατα με το νομοσχέδιο του ενιαίου μισθολογίου – βαθμολογίου και χθες επαναλάβαμε στη Βουλή απόφαση της ολομέλειας, γιατί κατά το Σύνταγμα πρέπει να υπάρχει και η απόφαση της ολομέλειας της βουλής, εισηγήθηκα και αποφασίσαμε αυτό που ήδη είχαμε συμπεριλάβει στο ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, δηλαδή και την μη καταβολή μιας ολόκληρης μηνιαίας αποζημίωσης. Όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκα οδηγούν σ’ αυτό που είπα νωρίτερα, ότι έχουμε ουσιαστικά πάνω από 40% μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.

Τα εκκαθαριστικά που θα έρχονται στους βουλευτές δεν θα δείχνουν πάνω από 4.500 – 4.700€. Θα πει κανείς εντάξει αλλά και 4.500 ευρώ είναι λίγα; Εάν πράγματι δεν είχαν έξοδα υποχρεωτικά, πάγια έξοδα οι βουλευτές, θα  έλεγε  κανείς, ότι θα  ήταν μια πάρα πάρα πολύ καλή αμοιβή. Όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας το εξής ότι οι βουλευτές για να ανταποκριθούν απέναντι στους πολίτες, εκτελώντας το λειτούργημά τους, θα πρέπει να έχουν ένα γραφείο στην εκλογική τους περιφέρεια, υπάρχουν και πολύ μεγάλοι Νομοί που μπορεί να χρειάζεται ο βουλευτής να έχει και δεύτερο γραφείο σε άλλη περιοχή . Αλλά έστω ένα γραφείο, τα ενοίκια και τα λειτουργικά έξοδα δεν είναι χαμηλότερα από 1.200 – 1.500 ευρώ το μήνα, παράλληλα είναι και τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου στην Αθήνα. Εάν λοιπόν σε αυτά προσθέσουμε και τα έξοδα της κίνησης δηλαδή την βενζίνη, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ένας βουλευτής που κάθε εβδομάδα, κάθε Παρασκευή φεύγει από την Αθήνα για την ιδιαίτερη πατρίδα του, δηλαδή όλοι οι βουλευτές της περιφέρειας, μετακινείται πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα, ορισμένες φορές για πάνω από 1.000 χιλιόμετραμε την επιστροφή.

Για παράδειγμα η δική μου προσωπική εμπειρία, αλλά και άλλων συναδέλφων των περιφερειών, είναι ότι κάθε μήνα για την μετακίνηση χρειάζεσαι περίπου 1.500 ευρώ. Γιατί δεν είναι μόνο ότι πηγαίνεις από την Αθήνα στην ιδιαίτερη πατρίδα σου, αλλά είναι και η κίνηση που κάνεις μέσα στο Νομό επισκεπτόμενος τα χωριά, τις κωμόπολεις συζητώντας με τους πολίτες για να είσαι πάντα ενήμερος για το τι χρειάζεται να προβάλεις, να αγωνιστείς, να διεκδικήσεις ως εκπρόσωπος των πολιτών. Άρα  λοιπόν εάν αφαιρέσουμε αυτά τα πάγια έξοδα, δεν μιλάω για άλλα επιπλέον έξοδα ότι στην ουσία συντηρείς δύο σπίτια αυτό είναι άλλο θέμα, εάν αφαιρέσουμε αυτά τα πάγια των γραφείων και τις βενζίνες, αντιλαμβανόμαστε ότι απομένει ένα ποσό για να καλύψεις όλα τα άλλα έξοδά σου το οποίο πράγματι δεν δίνει τη δυνατότητα περιουσία να κάνεις, το έχω πει πάρα πολλές φορές δημόσια, το επανέλαβα προχθές στη βουλή, εκφράζω τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων βουλευτών ότι με τη βουλευτική αποζημίωση κανείς πολιτικός, κανείς βουλευτής δεν πρόκειται να κάνει περιουσία. Σε καμία περίπτωση.

Δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα επαναλαμβάνω να γίνεις πλούσιος από την βουλευτική αποζημίωση. Αυτό θα πρέπει να έχουμε υπόψη όλοι και οι πολίτες, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Ένας  πολιτικός, ένας βουλευτής θα πρέπει συγκρατημένα να ζει και συγκρατημένα ζει εκ των πραγμάτων. Αυτά  όμως αποσιωπώνται επαναλαμβάνω από ένα μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως αποσιωπάται επίσης και ένα άλλο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δύο φορές οι βουλευτές παραιτήθηκαν των αυξήσεων που προβλέπονταν να γίνουν στη βουλευτική αποζημίωση όταν είχαν αποφασισθεί, επί της προηγούμενης κυβέρνησης του κ.Καραμανλή οι αυξήσεις στους ανώτατους δικαστικούς. Κατά το Σύνταγμα η βουλευτική αποζημίωση, δεν είναι μισθός δεν είναι υπάλληλος ο βουλευτής, η βουλευτική αποζημίωση συνδέεται με το μισθό των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δόθηκαν γενναίες αυξήσεις τότε, αλλά οι βουλευτές ήδη πριν από την κρίση, για λόγους δεοντολογίας και ηθικής τάξης, είχαμε παραιτηθεί των αυξήσεων αυτών. Αυτά λοιπόν δεν λέγονται στους πολίτες και δημιουργείται η εντύπωση ότι οι βουλευτές δεν κάνουν περικοπές, δεν συμμετέχουν στις θυσίες. Και οι βουλευτές συμμετέχουν, όπως πρέπει να συμμετέχουν και οι υπάλληλοι της βουλής συμμετέχουν, γιατί κι αυτοί είχαν στοχοποιηθεί πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα, γράφανε και λέγανε ότι οι υπάλληλοι της βουλής δήθεν παίρνουν 16 μισθούς το χρόνο.

Αυτά είναι πλήρως ανακριβή. Οι υπάλληλοι της βουλής πράγματι μέχρι πριν από δύο χρόνια, ανήκαν στην κατηγορία των καλύτερα αμειβόμενων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Αλλά και οι υπάλληλοι της βουλής με τις περικοπές στις οποίες έχουμε προχωρήσει συμμετέχουν και αυτοί σημαντικότατα πλέον στις θυσίες. Πιο συγκεκριμένα το 2010 είχαμε μειώσει, με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί τότε, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, είχε μειωθεί ο μισθός των υπαλλήλων της βουλής μεσοσταθμικά κατά 10%. Τώρα με το ενιαίο μισθολόγιο και τις αποφάσεις που περάσαμε εχθές, με αφορμή τον προϋπολογισμό της Βουλής, επέρχεται περαιτέρω μεγάλη μείωση των αμοιβών των υπαλλήλων της βουλής μεσοσταθμικά. Για όσους έχουν πτυχίο γύρω στο 8-10%, για αυτούς που έχουν απολυτήριο Λυκείου η μείωση είναι γύρω στο 12% και για τους υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι 14%. Άρα αν προσθέσουμε το 10% μείωση πέρσι και τώρα αυτές από 10-14% έχουμε μειώσεις που φθάνουν συνολικά το 24%. Εάν σε αυτά υπολογίζουμε και την κατάργηση πλέον ενός ειδικού επιδόματος  που είχαν οι υπάλληλοι της Βουλής με το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής σε κάθε Σύνοδο, κάθε χρόνο, τότε οι μειώσεις των υπαλλήλων της Βουλής αγγίζουν το 30% και 32%. Έχουμε δηλαδή μείωση τόσο τη βουλευτική αποζημίωση, πάνω από 40%, όπως μειώση και στις αμοιβές των υπαλλήλων στο ύψος που ανέφερα παραπάνω. Τέλος ο προϋπολογισμός της Βουλής αυτά τα δύο χρόνια όπως είπα μειώνεται συνεχώς, με τις δικές μου εισηγήσεις και αποφάσεις και σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα του κοινοβουλίου. Τα λειτουργικά έξοδα του Κοινοβουλίου μειώθηκαν αυτά τα χρόνια κατά 25εκ.€ που σημαίνουν 40% λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Κάναμε μειώσεις σε όλους τους κωδικούς χωρίς βέβαια να επηρεάζουμε την ποιότητα της σωστής ειτουργίας. Αλλά είχα διαπιστώσει ότι υπήρχε περιθώριο και για αυτό χωρίς δισταγμό προχώρησα στη μείωση αυτών των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι με τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για το 2012 το συνολικό κόστος της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας δεν ξεπερνά το 3/00 (τρία τοις χιλίοις) του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αυτό είναι το κόστος που είναι μικρότερο από ό,τι σε άλλες χώρες. Θα αναρωτιέστε ασφαλώς γιατί αφού είναι τόσο μικρό, αναλογικά το κόστος, ορισμένα Μ.Μ.Ε. και διάφοροι άλλοι εξωθεσμικοί παράγοντες καταφέρονται εναντίον του Κοινοβουλίου, εναντίον των πολιτικών, εναντίον του πολιτικού συστήματος; Δεν μπορώ να ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους, αλλά εκείνο που είναι σίγουρό όλα αυτά τα χρόνια, ζώντας κι αυτές τις επιθέσεις ή τις διαστρεβλώσεις και την αποσιώπηση των γεγονότων όπως αυτά στα οποία αναφέρθηκα, καταλήγω σε συμπέρασμα ότι ορισμένοι θέλουν και επιδιώκουν να είναι οι πολιτικοί φοβισμένοι, στριμωγμένοι, με την πλάτη στον τοίχο, ίσως απολογούμενοι για πράγματα που δεν φέρουν ευθύνη. Επιδιώκουν ορισμένοι γενικώς να είναι απαξιωμένοι οι πολιτικοί και ένας τέτοιος πολιτικός νιώθει συνεχώς απολογούμενος, ευάλωτος και υποκύπτει στις επιθυμίες ισχυρών παραγόντων διαφόρων εξωθεσμικών κύκλων. Δεν θα τους κάνω τη χάρη, προσωπικά, όπως και δεν το έκανα σε όλη μου την διαδρομή. Γονατιστό πολιτικό δεν θα με δούνε ποτέ. Θα λέω την άποψή μου, θα κάνω αυτό που θα πρέπει να κάνω, γιατί λογοδοτώ, όπως είπα προχθές και στην ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, λογοδοτώ μόνο στους πολίτες και σε κανέναν άλλον. Λογοδοτώ για την πολιτική μου δράση, τις αποφάσεις μου και τις πράξεις μου, σε αυτούς που μου δείχνουν την εμπιστοσύνη τους και με στέλνουν στο Κοινοβούλιο και σε εκείνους τους πολίτες που δεν με ψήφισαν, για να το πω απλά, αλλά και εκείνοι επειδή είναι πολίτες λογοδοτώ και σε αυτούς. Λογοδοτώ επίσης απέναντι στη συνείδησή μου και τέλος ως πρόεδρος της Βουλής εκλεγμένος από τους συναδέλφους μου βουλευτές, μάλιστα περισσοτέρων κομμάτων τον Οκτώβριο του 2009, λογοδοτώ στις κοινοβουλευτικές ομάδες, σε όλους τους πολίτες της χώρας. Δεν με ενδιαφέρει τι σκέφτεται οποιοσδήποτε εξωθεσμικός παράγοντας που απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς για να προωθεί τα δικά του συμφέροντα. Εμείς όμως οι πολιτικοί θα πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της πατρίδας. Το έχω πει πολλές φορές, το λέω μια ακόμη ότι η πολιτική έχει αξία και σημασία όταν είναι μια διαρκής προσπάθεια προσφοράς και δημιουργίας, όταν έχει κανόνες, αρχές, ηθική, τότε αξίζει τον κόπο να αγωνίζεσαι για να προσφέρεις και να δημιουργείς. Αν δεν τα διαθέτει αυτά η πολιτική τότε γίνεται κάτι άλλο, κάτι αποκρουστικό. Σας ενημέρωσα με αυτά τα στοιχεία και για τον προϋπολογισμό της Βουλής περιμένοντας από τα τοπικά ΜΜΕ αυτά να παρατεθούν ως γεγονότα. Γιατί παρά του ότι η συζήτηση είναι δημόσια στη Βουλή αναμεταδίδεται μόνο από το κανάλι της Βουλής, δεν είδα σε άλλα ιδιωτικά Μ.Μ.Ε. να γίνεται αναφορά και στα στοιχεία της δικής μου ομιλίας, αλλά και σε ότι αφορά στα στοιχεία πολλών βουλευτών πολλών κομμάτων που πήραν το λόγο. Πλήρης σιωπή για να μην μάθει ο κόσμος την αλήθεια, για να μην γνωρίζει ο κόσμος τα γεγονότα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτόν τον προϋπολογισμό που εισηγήθηκα με σημαντικές μειώσεις και περικοπές, με την μεγάλη νοικοκυροσύνη στην οποία προχωράμε, τον ψήφισαν εκτός του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και η Ν.Δ. και ο ΛΑ.Ο.Σ. και εκφράστηκαν θετικά για την εισήγησή μου και για τις αποφάσεις μου και το Κ.Κ.Ε. και ο ΣΥΡΙΖΑ έστω και αν τυπικά δεν τον ψήφισαν, και αυτό ήταν για μένα μια ικανοποίηση.