Τα εντομοκτόνα επηρεάζουν το I.Q.

Ημ/νία Ανάρτησης: 8 Μαΐου, 2011
Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα οικιακής χρήσεως μπορεί να μειώνουν τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών. … Τρεις νέες μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα εντομοκτόνων κατά την εμβρυική ζωή, είχαν χαμηλότερο I.Q. από τους συνομηλίκους τους όταν πήγαν στο σχολείο, γράφει η εφημερίδα «New York Times».
Τα νέα ευρήματα αναμένεται να τροφοδοτήσουν τη διαμάχη για τα οφέλη των οργανικής καλλιέργειας τροφίμων και τους κινδύνους από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην τροφική αλυσίδα και σε καταναλωτικά προϊόντα. Στην προκειμένη περίπτωση, τα χημικά που σχετίστηκαν με το μειωμένο I.Q. των παιδιών είναι τα οργανοφωσφορικά άλατα, τα οποία ψεκάζονται συχνά στα τρόφιμα και προστίθενται σε οικιακά προϊόντα για να διώχνουν έντομα, όπως οι κατσαρίδες.
Οι τρεις μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA). Τις εκπόνησαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Mount Sinai, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ. Και οι τρεις δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives», ενώ συνολικά συμμετείχαν σχεδόν 1.000 έγκυοι και τα μωρά τους.
Κάθε μελέτη άρχισε πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν οι ερευνητές επιστράτευσαν εγκύους οι οποίες έδιναν δείγματα αίματος και ούρων, για να μετρηθεί η έκθεσή τους σε εντομοκτόνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ελέγχθηκε επίσης και δείγμα αίματος από τον ομφάλιο λώρο. Μετά τη γέννηση των μωρών, οι ερευνητές εξακολούθησαν να παρακολουθούν την υγεία τους, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα τούς έπαιρναν δείγματα ούρων για να μετρούν την έκθεση στα εντομοκτόνα.
Οι μελέτες έδειξαν πως οι γυναίκες με την υψηλότερη έκθεση σε εντομοκτόνα κατά την εγκυμοσύνη τους, απέκτησαν παιδιά τα οποία τελικά είχαν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης όταν έφτασαν στη σχολική ηλικία.
Στη μελέτη του Μπέρκλεϊ, λ.χ., τα παιδιά με μεγάλη έκθεση σε εντομοκτόνα κατά την ενδομήτριο ζωή, είχαν βαθμολογία στο I.Q. κατά μέσον όρο 7 βαθμούς χαμηλότερη απ’ ό,τι τα παιδιά με μικρή έκθεση. Στη μελέτη αυτή, κάθε αύξηση της έκθεσης στα εντομοκτόνα κατά 10 φορές, συσχετίστηκε με μείωση του I.Q. κατά 5,5 βαθμούς.