θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας ενάντια στα ναρκωτικά

Ημ/νία Ανάρτησης: 24 Σεπτεμβρίου, 2023

θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας ενάντια στα ναρκωτικά

 

Η μάστιγα των ναρκωτικών, είναι ένα διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα, που τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία έχει παρατηρηθεί ότι ακολουθεί ανοδική πορεία καθώς οι αιτίες που στρέφουν τους νέους σε αναζήτηση ψευδεπίγραφων διεξόδων από μια αφόρητη προσωπική και κοινωνική πραγματικότητα είναι πιο οξυμένες από ποτέ.

Ιδιαίτερα στην Πτολεμαΐδα το ζήτημα απασχολεί πολύ περισσότερες οικογένειες απ’ ότι νομίζουμε. Στην περιοχή ενδημούν σχεδόν όλα τα κοινωνικά αίτια που σπρώχνουν στη χρήση. Ανεργία, επιδείνωση των όρων εργασίας, σχολική διαρροή, απουσία ποιοτικού ελεύθερου χρόνου, είναι εδώ και έχουν πολλαπλασιαστεί από την «μεταλιγνιτική» εποχή.

Γι’ αυτό είναι υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο, τόσο στην ενημέρωση του λαού και της νεολαίας, όσο και στην διεκδίκηση λύσεων σήμερα.

Κατά καιρούς η αλήθεια είναι ότι έγιναν προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας από διάφορους συλλόγους και φορείς όπως το παράρτημα Πτολεμαΐδας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), το Σύλλογο Ενάντια στις Εξαρτήσεις, το Σύλλογο Γυναικών Πτολεμαΐδας (μέλος της ΟΓΕ) και άλλους. Είχαν δράση, έκαναν σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης και ανάδειξης των αιτιών, διεκδίκησης λύσεων.

Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά είναι ένα ζήτημα που αφορά συνολικά την κοινωνία. Είναι ζήτημα που καίει, ανεξάρτητα αν το αντιμετωπίζεις σαν χρήστης, οικογένεια ή περίγυρος.

Ο Δήμος Εορδαίας μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτύξει καμία ολοκληρωμένη δράση, μαζί με τους φορείς, σε μια κατεύθυνση αφύπνισης και κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την καταπολέμηση του ζητήματος. Αλλά αφέθηκε στις διαθέσεις και την προσωπική ευαισθητοποίηση κάποιων που είτε είχαν το πρόβλημα μέσα στο σπίτι τους είτε στον περίγυρό τους και αγωνιούσαν για τους δικούς τους ανθρώπους.

Ένα τέτοιο πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται με την ατομική ευθύνη. Χρειάζεται πολιτική βούληση και στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης που θα προβάλλει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων σε όλο το φάσμα της πρόληψης, της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης και της έρευνας.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε ενάντια στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά. Η άποψη ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί η μάστιγα των ναρκωτικών είναι τουλάχιστον ανεύθυνη, όταν στις χώρες όπου έχουν υπάρξει τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις τα ποσοστά έχουν εκτοξευτεί. Δεν υπάρχει «σκληρή και μαλακή» εξάρτηση. Όχι στην αλλαγή της κάνναβης από τον πίνακα των ναρκωτικών. Η «ιατρική κάνναβη» είναι προπομπός για να νομιμοποιηθεί η χρήση των ναρκωτικών. Από την ιατρική έρευνα προκύπτει ότι η κάνναβη δεν είναι φάρμακο επιλογής για καμία ασθένεια. Παντού όπου νομιμοποιήθηκαν ουσίες αυξήθηκε η χρήση και η εξάρτηση από όλα τα ναρκωτικά. Γι’ αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα επιτρέψει και δεν θα διευκολύνει οποιαδήποτε προσπάθεια εξωραϊσμού της κάνναβης. Θα προσπαθήσουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο να βάλουμε εμπόδια ώστε να μην μπουν στις ζωές των παιδιών μας οι ναρκωτικές ουσίες από την κερκόπορτα της τοπικής διοίκησης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, αγωνίζονται, όχι προεκλογικά αλλά μόνιμα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για πρόληψη, θεραπεία, απεξάρτηση και επανένταξη, για να μην περάσει η αντίληψη της ναρκοκουλτούρας που καταδικάζει στο βάλτο της εξάρτησης δεκάδες αν όχι εκατοντάδες συνανθρώπους στην πόλη μας.

Να αποτελέσει για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες της Εορδαίας ισχυρό κριτήριο ψήφου το ζήτημα των ναρκωτικών και η στάση που κρατάνε οι πολιτικές δυνάμεις πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα.

 

Διεκδικούμε:

Υλοποίηση προγράμματος πρόληψης στα Γυμνάσια και Λύκεια του δήμου

Ίδρυση συμβουλευτικού σταθμού του ΚΕΘΕΑ και φιλοξενία του σε δημοτικό κτήριο

Συνεργασία με το ΕΣΥΝ και τους συλλόγους γονέων για πραγματοποίηση Ημερίδων, Σεμιναρίων

Δημιουργία Στεγνού Θεραπευτικού Προγράμματος στην περιοχή μας

Καθιέρωση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών (26 Ιούνη) σε συνδιοργάνωση με φορείς και αθλητικούς συλλόγους της πόλης

Διανομή ενημερωτικού υλικού με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΕ

 

Με ένα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο μπορούμε να συμβάλουμε στην υλοποίηση του στόχου ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ – ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ, που αποτελεί βασική θέση στη δράση μας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ναρκωτικών.

Η ελπίδα βρίσκεται εδώ. Αγκαλιάζουμε τον βασανισμένο, του δίνουμε το χέρι για να σταθεί στα πόδια του, να αντισταθεί, να διεκδικήσει το μέλλον του!!!

 

“Έχε το νου σου στο παιδί

Υπερασπίσου το παιδί

Γιατί, αν γλιτώσει το παιδί

Υπάρχει ελπίδα.”

 

Κουδούνας Γεώργιος

πρ. πρόεδρος του παραρτήματος Πτολεμαΐδας του ΕΣΥΝ

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Εορδαίας

TAGGED: Πολιτική, Πτολεμαΐδα,