Γιαννιτσοπούλου υποψήφια Δήμαρχος Αμυνταίου
ΡΟΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Τι θα γίνει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, πώς θα τα καταφέρουμε; Της Ασημίνας Αγγέλου Υποψηφίας Δημάρχου Φλώρινας με την Λαϊκή Συσπείρωση

Ημ/νία Ανάρτησης: 14 Αυγούστου, 2023

«Τι θα γίνει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, πώς θα τα καταφέρουμε;»

Της Ασημίνας Αγγέλου

Υποψηφίας Δημάρχου Φλώρινας

Με την Λαϊκή Συσπείρωση

Αυτό το ερώτημα βασανίζει τις λαϊκές οικογένειες, καθώς για όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης κάθε λίγο και λιγάκι, έρχεται νέος γύρος ανατιμήσεων. Μαζί με τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος και ένα πληθωρισμό που τρέχει με «χίλια» δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αγοράζουμε πια τα άκρως απαραίτητα για το νοικοκυριό μας αναγκασμένοι να επιλέξουμε τι θα πάρουμε και τι θα αφήσουμε… Ο πληθωρισμός όμως δε μετριέται μόνο στο καλάθι της νοικοκυράς. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτυπώνεται και στη …σάκα του μαθητή. Η μεγάλη αύξηση της τιμής του χαρτιού, συμβάλλει καθοριστικά στις ανατιμήσεις στα σχολικά είδη, επιβαρύνοντας κι άλλο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Συγχρόνως ξεκινάει το μαρτύριο των πληρωμών για εξωσχολικές δραστηριότητες, μαζί με τα άλλα έξοδα και λογαριασμούς. Αυτήν την πολιτική της ακρίβειας επιταχύνουν και οι Οδηγίες της ΈΈ για την «εξοικονόμηση» Ενέργειας και βάζουν σε εφαρμογή οι κυβερνήσεις της, καλώντας τους λαούς να ξεπαγιάσουν, να αποδεχτούν να ζουν με δελτίο σε φως και θέρμανση, να δεχτούν σχολεία και κοινωνικές υποδομές με περικοπές, για να μείνουν «ζεστά» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Μπορούν η κυβέρνηση, η τοπική διοίκηση, η ΕΕ, τα κόμματα, που κινούνται στις ράγες της να δώσουν λύση στην εκτίναξη των  τιμών της Ενέργειας, στην ακρίβεια που τραβάει   συνεχώς την ανηφόρα σε προϊόντα και υπηρεσίες;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, αν και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να κρυφτεί… Όλοι αυτοί όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν λύση, αλλά είναι αυτοί που γεννούν το πρόβλημα, αφού πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν σε όσα σήμερα πληρώνουμε…

Αλήθεια, από πού κι ως πού θα δώσει λύσεις η ΈΈ; Μήπως δεν είναι δικές της οι Οδηγίες και τα νομοθετήματα που έχουν πυξίδα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τη στρατηγική του «πράσινου New Deal» με την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τις πανάκριβες ΑΠΕ, τα «πράσινα» χαράτσια στον λιγνίτη ώστε αυτός να καταστεί ασύμφορος, την αναγωγή του φυσικού αερίου σε βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο; Όλα αυτά δεν είναι που τινάζουν τα νοικοκυριά μας στον αέρα;

Μήπως δεν είναι και οι ηγεσίες της Τοπικής Διοίκησης που στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου και συμβάλουν στην αφαίμαξη του οικογενειακού προϋπολογισμού; Αποδέχτηκαν τον φορομπηχτικό χαρακτήρα των δήμων. Είναι υπέρ της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών, των τροφείων κτλ. Συμμετέχουν και προωθούν την παραχώρηση κρατικής και δημοτικής γης σε επιχειρηματικούς ομίλους. Προώθησαν το αφήγημα της «πράσινης» μετάβασης αναλαμβάνοντας “χρέωση” στην ενσωμάτωση του λαού και τον εκμαυλισμό συνειδήσεων. Αποδέχτηκαν τη συρρίκνωση των παιδικών σταθμών και δομών προσχολικής ηλικίας υπέρ των ιδιωτών. Απαξίωσαν ΚΔΑΠ- ΜΕΑ. Έχουν προτεραιότητα έργα και υποδομές για το κεφάλαιο (π.χ επιχειρηματικά πάρκα κτλ) και αδιαφορούν για τη έλλειψη αντιπλημμυρικών, αντισεισμικών έργων. Συνέβαλαν και θα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα στην προώθηση της εμπορευματοποίησης  της υγείας.

Καμία εμπιστοσύνη στις δημοτικές παρατάξεις και τους εκπροσώπους τους στη Φλώρινα, που παρά τις δήθεν «αγεφύρωτες διαφορές τους» έχουν συνδιοικήσει τον Δήμο (συχνά από κοινού) εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις αντιλαϊκές πολιτικές που εκπορεύονται από τις κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης. Τώρα προσπαθούν – εκμεταλλευόμενοι και το παραδεκτό καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα – να εγκλωβίσουν όσους περισσότερους δημότες μπορούν, όχι για να δώσουν τάχα ευκαιρίες συμμετοχής αλλά για να δεσμεύσουν συνειδήσεις και ψήφους.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση που τα προηγούμενα χρόνια υλοποίησαν την υπόσχεση τους προς το λαό, να είναι η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στους θεσμούς του τοπικού κράτους, να είναι η φωνή του εργαζόμενου, του αυτοαπασχολουμένου, του αγρότη, της γυναίκας, του νέου.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Φλώρινας πραγματοποίησε καίριες παρεμβάσεις:

 • Ενάντια στην πολιτική που μειώνει τη χρηματοδότηση στην Τοπική Διοίκηση, φορολεηλατεί τους δημότες, παρέχει υποτυπώδεις υπηρεσίες με μειωμένο προσωπικό αλώνοντας εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιεί λειτουργίες και τομείς.
 • Για την Υγεία, τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτή, την απαξίωση των ΚΥ και την ΠΦΥ.
 • Για την Παιδεία και για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών στα σχολειά μας
 • Για το Νερό.
 • Για το Περιβάλλον.
 • Για έργα υποδομής, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας.
 • Για τις κοινωνικές δομές του Δήμου (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Παιδικοί Σταθμοί) και ενάντια στην επιβολή τροφείων.
 • Για τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με προγράμματα κοινωφελούς, οκταμηνίτες με ΕΣΠΑ, για το σύνολο του προσωπικού. Για το ωράριο των καθαριστριών, για το Βοήθεια Στο Σπίτι.
 • Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την κάλυψη όλων των αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχει μικρός και μεγάλος εργατικός – λαϊκός αγώνας που αναπτύχθηκε στην περιοχή που να μη συμμετείχαν, οργάνωναν, συμπαραστάθηκαν ανέδειξαν οι εκλεγμένοι κομμουνιστές στην Περιφέρεια και τους Δήμους:

 • Τους αγώνες ενάντια στην απολιγνιτοποίηση και την παραπέρα απελευθέρωση του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Τους αγώνες στους λαού για φθηνή θέρμανση στη Φλώρινα
 • Στους αγώνες των υγειονομικών εν μέσω πανδημίας
 • Τους αγώνες των αυταπασχολούμενων κατά τη διάρκεια της πανδημίας για προστασία του εισοδήματος τους και της επιβίωσης τους.
 • Στους αγώνες των δασεργατών στην Φλώρινα
 • Στα μπλόκα του αγώνα των αγροτών ενάντια στην πολιτική που ξεκληρίζει το βίος τους.
 • Ενάντια στην παρουσία φασιστικών ομάδων στην πόλη.
 • Στα μεγάλα συλλαλητήρια του λαού ώστε να αποδοθούν ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών.

Στό­χος της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης είναι η ενί­σχυ­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης και της αγω­νι­στι­κό­τη­τας όλων όσοι βγή­καν στους δρό­μους το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, όλων όσοι δεν υπέ­κυ­ψαν σε εργο­δο­τι­κούς και κυβερ­νη­τι­κούς μηχα­νι­σμούς που θέλουν τον λαό σκυμ­μέ­νο και υποταγμένο. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” παλεύει για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, απέναντι στην υποστελέχωση που αποδυναμώνει τις υπηρεσίες του Δήμου, για την αναβάθμιση των Κοινωνικών Υπηρεσιών, για να μπει τέλος στην πρακτική  των αναθέσεων και εργολαβιών που κοστίζουν πανάκριβα στον λαό μας. Για να ικανοποιηθούν λαϊκές διεκδικήσεις, για ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, αναψυχής ,πολιτισμού, για να είναι προτεραιότητα η σχολική στέγη, η μέριμνα για το παιδί, η φροντίδα στους ηλικιωμένους. Για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της περιοχής μας και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα σε φθηνή θέρμανση τους για κάθε οικογένεια και μικρομεσαίο επαγγελματία.

TAGGED: Πολιτική, Φλώρινα,