Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, η επιζώσα Margot Friedländer θα μιλήσει στην σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, η επιζώσα Margot Friedländer θα μιλήσει στην σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

77 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Auschwitz στις 27 Ιανουαρίου 1945, οι ευρωβουλευτές θα τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 12.30 (τοπική ώρα) με ομιλία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ενώ η συνεδρίαση θα περιλαμβάνει και μουσικό μέρος.

Στη συνέχεια, η 100 ετών επιζώσα του Ολοκαυτώματος Margot Friedländer θα απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές.

Η τελετή θα ολοκληρωθεί με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και δεύτερο μουσικό μέρος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνεδρίαση ζωντανά στο Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου και στο EbS+.

Ποια είναι η Margot Friedländer

Η Margot Friedländer γεννήθηκε το 1921 στο Βερολίνο. Το 1943, η μητέρα και ο αδελφός της οδηγήθηκαν στο Auschwitz, όπου και δολοφονήθηκαν. Προσπάθησε να κρυφτεί σε ηλικία 21 ετών, αλλά εντοπίστηκε το 1944 και κατέληξε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Theresienstadt. Ήταν το μόνο μέλος της οικογένειάς της που επιβίωσε. Μμετακόμισε στις ΗΠΑ το 1946 μαζί με τον σύζυγό της Adolph Friedländer, τον οποίο γνώριζε από το Βερολίνο και συνάντησε ξανά στο Theresiensadt. Επέστρεψε στο Βερολίνο το 2010 και εξακολουθεί να ταξιδεύει σε ολόκληρη τη Γερμανία, αφηγούμενη την ιστορία της και την εμπειρία που βίωσε, ιδίως σε σχολεία. «Με ακούν πολύ προσεκτικά», δήλωσε σε συνέντευξη. «Έχω λάβει, χωρίς να γνωρίζω τον ακριβή αριθμό, ίσως και χίλιες επιστολές. Μιλώ εξ ονόματος όσων δεν μπορούν να μιλήσουν. Και όχι μόνο τα έξι εκατομμύρια Εβραίους. Μιλώ εξ ονόματος όλων όσοι δολοφονήθηκαν και υπέφεραν».

Pin It

Αφήστε μια απάντηση