Την υποψηφιότητα για τον δήμο Πρεσπών ανακοίνωσε ο Βασίλειος Τσέπας (βίντεο & φωτο)

Την υποψηφιότητα για τον δήμο Πρεσπών ανακοίνωσε ο Βασίλειος Τσέπας

Την υποψηφιότητα για τον δήμο Πρεσπών ανακοίνωσε ο Βασίλειος Τσέπας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σαλέ Τόττης στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας παρουσία στελεχών του συνδυασμού και κατοίκων της Πρέσπας.
Ο κ Τσέπας αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού Με Λογισμό και Όραμα και άσκησε κριτική στην παρούσα Δημοτική Αρχή.

 

Η ΟΜΙΛΙΑ

Συμπατριώτες μου,
Η περιοχή μας, ο Δήμος Πρεσπών βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση.
Η Δημοτική μας Αρχή απογοήτευσε τους πολίτες και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους.
Επιβεβαίωση αυτού που λέω είναι ανούσιος πολυσέλιδος απολογισμός της από την οποία λείπουν τα μεγάλα και σημαντικά έργα, που θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδα και ζωή στην Πρέσπα.
Τα σοβαρά προβλήματα του Δήμου μας παραμένουν και μας ταλαιπωρούν γιατί δεν αξιοποιήθηκε η προετοιμασία που έγινε κατά την

δική μας θητεία σε μελέτες και προτάσεις.
Κρίμα που όλα αυτά παρέμειναν σχεδόν εκεί που τα αφήσαμε, γιατί δεν υπήρξε σοβαρό σχέδιο και οργάνωση.
Θα σταθώ σε κάποια σημαντικά ζητήματα του Δήμου μας, που είναι καθοριστικά για την παραπέρα πορεία του και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Πρέσπας. Κι αυτά θα βρίσκονται στην προτεραιότητα μας.

– Τα ηλιακά σκάφη η Δημοτική μας Αρχή δεν τα έθεσε σε λειτουργία για τους δικούς της λόγους. Όμως είναι ένα πρωτοπόρο έργο της δικής μας θητείας, εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής, που μπορεί να συμβάλει στην αλματώδη αύξηση της αναγνωρισιμότητας της περιοχής στην εγχώρια και διεθνή τουριστική αγορά.
-Το πολυϊατρείο και ο μεθοριακός σταθμός στο Λαιμό είναι έργα για τα οποία μόχθησαν όλες οι Δημοτικές Αρχές από την ίδρυση του Δήμου μας.

Κι εδώ όμως έχουμε καθυστερήσεις. Ο σταθμός θα ήταν έτοιμος από τον Δεκέμβρη του 2018 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Όσο για την λειτουργία είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει στη δική μας θητεία.

Γνωρίζοντας την κατάσταση στη γειτονική μας περιοχή, δεν πρόκειται να αφήσουμε τους επαγγελματίες και παραγωγούς της Πρέσπας απροστάτευτους, από το άνοιγμα των συνόρων στο Λαιμό, όπως γίνεται σήμερα. Μέσα από προγράμματα, σεμινάρια και δράσεις θα ενημερωθούν πως θα αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα ώστε να ωφεληθούν και όχι να ζημιώσουν.

-Η υγεία είναι στις προτεραιότητες του συνδυασμού μας. Γι’ αυτό και θα απαιτήσουμε την στελέχωση του πολυϊατρείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν μπορεί η όποια κυβέρνηση να στέλνει γιατρούς στα νησιά και να αφήνουν την Πρέσπα. Όχι άλλη ανοχή.

– Ο δρόμος Φλώρινα-Πρέσπα για μας είναι κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της Πρέσπας και για τη σύνδεση της με τη Φλώρινα.

Η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου αυτού τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Πρεσπών είναι πολύ μεγάλη. Ο Δήμος μας κινδυνεύει να απομονωθεί από τη Φλώρινα.

Και λέω ότι η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη, γιατί εμείς ως Δημοτική Αρχή είχαμε έτοιμη μελέτη από το 2014 και εγκεκριμένη χρηματοδότηση 70 εκ. ευρώ για το τμήμα Φλώρινα Βίγλα.
Όσο για το τμήμα διασταύρωση Ανταρτικού- Βατοχώρι εγκεκριμένου προϋπολογισμού 15 εκατ. Ευρώ, έχει ώριμη μελέτη από το 2014!!!

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στη άρδευση της λεκάνης των Πρεσπών με σταγόνες. Η περιβαλλοντική σπουδαιότητα του έργου αυτού είναι τεράστια για το οικοσύστημα. Και για το έργο αυτό η μελέτη είναι έτοιμη από το 2014. Κι όμως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμα ψάχνουν σε ποιο πρόγραμμα θα ενταχθεί, ενώ έπρεπε ήδη να τελειώνει η κατασκευή του.
Όσο για τις διασυνοριακές σχέσεις με τους όμορους δήμους της Βόρειας Μακεδονίας όπως λέγεται πια η γειτονική μας χώρα και με την Αλβανία, εμείς δεν πρόκειται να παραμείνουμε σε απλές τυπικές θα έλεγα συναντήσεις.

Έχουμε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις κοινής δράσης προς όφελος του συνόλου των κατοίκων των λιμνών.
Η διαφάνεια και η νομιμότητα είναι σημαία μας. Γι’ αυτό και θεωρώ την αναφορά του Δημάρχου Πρεσπών σε δήθεν άτυπες και παράνομες συμβάσεις προκειμένου να αποκομίσει οφέλη στην διεκδίκηση του Δήμου, είναι ατυχέστατη. Γιατί δεν υπάρχουν ούτε άτυπες ούτε παράνομες συμβάσεις.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή πληρώσαμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τέτοιων οφειλών της προηγούμενης από μας δημοτικής αρχής στην οποία πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ήταν ο νυν Δήμαρχος. Είναι δαπάνες για έκτακτα και επείγοντα έργα που αν κανείς ακολουθήσει την διαδικασία των διαγωνισμών η περιοχή και οι κάτοικοι θα κινδυνέψουν και θα υποστούν τεράστιες ζημιές.

Άλλωστε και ο ίδιος στη διακήρυξη του αναφέρει «Απευθείας αναθέσεις έργων – προμηθειών δεν θα γίνονται παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες». Αυτό κάναμε κι εμείς ως Δημοτική Αρχή.
Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή αδιαφόρησε και δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την δυναμική των εξελίξεων και βρίσκονταν μακριά από τα προβλήματα του Δήμου μας. Ήταν «χύμα στο κύμα» όπως λέει ο λαός μας.

Στον αντίποδα είναι ο δικός μας συνδυασμός «με λογισμό και όραμα».
Εγώ και οι συνεργάτες μου υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού μας αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τον Δήμο για να επανέλθει η κανονικότητα, η ισονομία και η αναπτυξιακή διαδικασία σ’ αυτόν.
Θα στηρίξουμε την Πρέσπα και τους Πρεσπιώτες όπου κι αν βρίσκονται, για να υπάρχει το αίσθημα δικαίου στον κάθε πολίτη.

Οι επιλογές μας είναι επιλογές ευθύνης γι’ αυτό και θα είναι νικηφόρες. Το πρόγραμμα μας είναι μετρήσιμο και υλοποιήσιμο, τους άξονες του οποίου σας έδωσα με την αναφορά μου στα σημαντικότερα από τα έργα που είναι στις προτεραιότητες μας. Το συνολικό μας πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στην ώρα του.
Ο άνθρωπος και το περιβάλλον βρίσκονται πάντα στο κέντρο της πολιτικής μας.

Με σχέδιο, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά, μπορούμε να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, για να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες καθημερινής ζωής στους συμπολίτες μας, για καλλίτερο περιβάλλον, για την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του Δήμου μας.
Η χαμένη ευκαιρία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής δεν πρέπει να επαναληφθεί στον Δήμο μας. Η Πρέσπα δεν αντέχει πειραματισμούς και προχειρότητες. Ήδη έχει χάσει πολύτιμο χρόνο.

Φίλες και φίλοι,
Μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας.
Με αίσθημα ευθύνης ζητάμε από το λαό του Δήμου Πρεσπών να μας τιμήσει με την εμπιστοσύνη του.

Ζητάμε από τους συνδημότες μας να δώσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί, για μια νικηφόρα πορεία, να δώσουμε την ελπίδα, την προοπτική και την αισιοδοξία στους δημότες μας για την ανάπτυξη και το μέλλον της Πρέσπας.
Σας ευχαριστώ όλες και όλους για την παρουσία σας.
Αξίζει να το προσπαθήσουμε.
Μπορούμε να το πετύχουμε.
Εμείς είμαστε οι κύριοι της τύχης μας.

Για σας και με τη νίκη

Pin It

Αφήστε μια απάντηση