Το 3ο Δ Σ Αμυνταίου σε συνεργασία με το Ειδικό Δ Σ Αμυνταίου πραγματοποίησαν μια εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των μαθητών

Ημ/νία Ανάρτησης: 3 Δεκεμβρίου, 2022

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου και με αφορμή την 3 Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία, πραγματοποίησαν μια εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των μαθητών.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τις εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και την Κοινωνική Λειτουργό του σχολείου για τις αναπηρίες και είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να προβληματιστούν για θέματα πρόσβασης των ΑμεΑ στην εκπαίδευση αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητας.

Ακολούθησαν βιωματικές δράσεις από το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Ειδικού Σχολείου με στόχο την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης των μαθητών.


Η δράση αυτή ολοκληρώθηκε με αποκορύφωμα την Παρασκευή 2/12/2022, όπου οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου και της Στ’ τάξης, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν αν τελικά οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία έχουν εύκολη πρόσβαση στην πόλη μας, μετακινήθηκαν με αναπηρικό αμαξίδιο και με «λευκό μπαστούνι».
Διαπιστώσαμε πως η μετακίνηση είναι δύσκολη αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ράμπες στα πεζοδρόμια κάτι που μας ανάγκασε να μετακινούμαστε στο δρόμο με τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος.

Παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχε πρόσβαση για το αμαξίδιο στα καταστήματα καθώς στα περισσότερα υπήρχε σκαλοπάτι και όχι ράμπα. Τέλος , πολλά καταστήματα αγνοούσαν τον λόγο ύπαρξης των «οδηγών τυφλών» και τοποθετούσαν τραπεζοκαθίσματα πάνω σε αυτούς.

Όπου εντοπίσαμε πως υπήρχε παράβαση των οδηγών δώσαμε τις αυτοσχέδιες κλήσεις .

Επιπλέον μοιράσαμε μπαλόνια και φυλλάδια για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.

Τέλος, συναντήσαμε τον Δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Άνθιμο Μπιτάκη, στον οποίο οι μαθητές μας μετέφεραν όλα αυτά που διαπίστωσαν οι ίδιοι και του εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους.
Η δράση μας ολοκληρώθηκε στο σχολείο μας με ένα τραγούδι γεμάτο «αγάπη» από τους μαθητές της Γ΄ Δημοτικού και τους μαθητές της Ε΄ Δημοτικού να μας μεταφέρουν μέσω της Νοηματικής έννοιες όπως «Αποδοχή», «Γνωριμία», «Αλληλεγγύη», «Παρέα», «Αγκαλιά».


Ευχαριστούμε όλους τους συμπολίτες μας για την αποδοχή στη δράση μας και τις καλοπροαίρετες κλήσεις που τους επιδώσαμε!

Ελπίζουμε του χρόνου σε παρόμοια δράση τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα!!

Με εκτίμηση, η Εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου, Γραμμενοπούλου Δόμνα και η Προϊσταμένη του Ειδικού Σχολείου Αμυνταίου, Μάσση Μαρία.

TAGGED: Αμύνταιο, Εκπαίδευση,