Ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο τροπολογία του Κρίτωνα Αρσένη για την προστασία της βιοποικιλότητας από ΓΤΟ
Το δικαίωμα απαγόρευσης καλλιέργειας των ΓΤΟ από τα κράτη μέλη της ΕΕ για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας ψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας σχετικά τη δυνατότητα απαγόρευσης της καλλιέργειας ΓΤΟ που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA).
Η προστασία της βιοποικιλότητας ως λόγος απαγόρευσης ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο μετά από σχετική τροπολογία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κρίτωνα Αρσένη, στο αρχικό στάδιο επεξεργασίας της νομοθεσίας από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η νομοθετική πρόταση του Κοινοβουλίου μεταβάλλει σημαντικά την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη δεν είχαν δυνατότητα απαγόρευσης της καλλιέργειας ΓΤΟ για οποιοδήποτε λόγο που σχετίζεται με το περιβάλλον.
Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι περιβαλλοντικοί λόγοι είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν νομικά είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είτε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Κρίτωνα Αρσένη στην Ολομέλεια:
“Επίτροπε Ντάλι, η πρόταση σας ήταν παγίδα για τα κράτη μελή. Από τη μία τα αφήνατε ελεύθερα να απαγορεύσουν τους ΓΤΟ, αλλά την ίδια στιγμή επισημαίνατε πως η απαγόρευση αυτή θα έπρεπε να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αφήνοντας τις χώρες εκτεθειμένες σε διεθνείς πιέσεις.
Γι΄ αυτό ακριβώς υποστηρίζω την έκθεση Λεπάζ. Διαμορφώνει καθεστώς νομικής ασφάλειας ώστε τα κράτη μελή να απαγορεύουν στη επικράτεια τους ΓΤΟ επικαλούμενα περιβαλλοντικούς λόγους.
Θα πρέπει επίσης να δούμε πάρα πολύ προσεκτικά την τελευταία μελέτη των καναδών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία η τοξίνη ΒΤ μπορεί να περάσει μέσω τροφών που περιέχουν ΓΤΟ όχι μόνο στις μητέρες αλλά και στα έμβρυα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αν σεβόμαστε όπως επικαλείστε συχνά την επιστήμη, θα πρέπει να απαγορεύσουμε άμεσα τους 25 ΓΤΟ που περιέχουν την τοξίνη αυτή και κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη, αλλά και να δώσουμε το δικαίωμα επιλογής στους ευρωπαίους πολίτες για το αν θα καταναλώσουν ΓΤΟ μέσω της πλήρους σήμανσης”.