Ad image

Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας γιόρτασε με την Ομογένεια της Νέας Υόρκης την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης (φωτο)

Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας γιόρτασε με την Ομογένειατης Νέας Υόρκης την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

 

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας της Νέας Υόρκης από 2-5 Ιουνίου 2022 για την επέτειο των 201 ετών από την Ελληνική επανάσταση, με την συμμετοχή των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι έφτασαν στη Νέα Υόρκη , μετά από προσωπική άδεια της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακεραλοπούλου.

 

 

Στις εκδηλώσεις αυτές είχε τη χαρά και την τιμή να προσκληθεί επισήμως το ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ Παράρτημα ΦΛΩΡΙΝΑΣ, το οποίο εκπροσώπησε τους πολιτιστικούς φορείς όλης της Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας το παρόν του με χορευτικές παραστάσεις τόσο στην πλατεία Χρηματιστηρίου, στη Wall street, όσο και στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων υπήρξε στην πραγματοποίηση της μεγάλης Ομογενειακής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Φέτος, που συμπληρώνονται 70 χρόνια (1952) από την ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων παράρτημα Φλώρινας, ο Σύλλογος έφτασε στη γη της Αμερικής από την ακριτική γωνιά της πατρίδας Ελλάδας, με την μακρόχρονη ιστορική διαδρομή, το πλούσιο παραδοσιακό πολιτισμό και την πολιτιστική δραστηριότητα, για να ζήσει με τους Ομογενείς μαγικές στιγμές εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας.

 

Οι συναντήσεις με τους Αντιπροέδρους της Ομοσπονδίας Ομογενειακών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η λαμπρή φιλοξενία όλης της ομάδας από τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο Νέας Υόρκης και η ευλογία που έλαβαν τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, αποτελούν παρακαταθήκη για την ιστορία όχι μόνο του Συλλόγου αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αφού η τιμή και η χαρά ήταν μοναδικές και πρωτόγνωρες.

 

Με οδηγό πάντα τις επιλεκτικές συνεργασίες και παρουσίες με τις οποίες επιτυγχάνεται η ευρύτερη διάδοση του τοπικού πολιτισμού και με αρωγό την απανταχού ομογένεια, το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας, αξιοποιεί τη δημιουργική και εξωστρεφή εμπλοκή των αποδήμων σε πολιτιστικά δρώμενα στις χώρες διαμονής τους, επιδιώκοντας την γνωριμία με το ελληνικό αξιακό σύστημα και την προβολή του πολιτιστικού αποτυπώματος.

 

Με αυτό τον τρόπο, το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων και ενεργειών του στη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας και συνεργασίας με τον Απόδημο Ελληνισμό, σε όλα τα σημεία της υφηλίου (Αυστραλία, Ουκρανία, Αίγυπτος, Σινά) και για την προσφορά του αυτή στον Απόδημο Ελληνισμό παρασημοφορήθηκε από τον Πάππα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ Θεόδωρο Β΄.

 

Η φετινή επιλογή επίσκεψης στην Νέα Υόρκη,προέκυψε πρώτον, διότι η Νέα Υόρκη μαζί με το Σικάγο, το Ντιτρόιτ, το Κλίβελαντ αλλά και το γειτονικό Τορόντο,

υπήρξαν οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής, που από την πρώτη δεκαετία και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, αποτέλεσαν, για τους Δυτικο-Μακεδόνες τον τόπο αναζήτησης καλύτερης τύχης και καλύτερης ζωής. Και αυτό έχει την ιδιαίτερη ιστορική του αξία. Δεύτερον, διότι, οι Έλληνες της Διασποράς αποτελούν

αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού που εκτείνεται και στις πέντε ηπείρους.

Ένα σύνολο ανθρώπων, που με τις δράσεις τους στην Αμερική, με την εργατικότητά τους, με τις επιτυχίες και τις διακρίσεις που πετυχαίνουν σε όλους τους τομείς, στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, στην πολιτική, στις επιστήμες, στον αθλητισμό, μας κάνουν όλους περήφανους.

 

Ως Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Φλώρινας, Ευχαριστούμε για την πολύ τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχουμε στην μεγαλειώδη παρέλαση μαζί με όλους τους ομογενείς μας και να διατρανώσουμε την πίστη μας και την αφοσίωσή μας στις διαχρονικές αξίες της πατρίδας μας, όπως είναι η εθνική υπερηφάνεια, η ελευθερία και η η ορθόδοξη πίστη.

Ευχαριστούμε τον δυναμικό Ελληνισμό στην υπερατλαντική χώρα, που διατηρεί άρρηκτους τους δεσμούς με την πατρίδα μας, στηρίζοντας την παράδοση  και τις αξίες, κάποιες φορές με περισσότερο ζήλο και από εμάς, που ζούμε στην πατρίδα, αποτελώντας έτσι τους πιο αποτελεσματικούς διπλωμάτες και εκπροσώπους της χώρας μας στο εξωτερικό.

 

Εμείς ως Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας φιλοδοξούμε να:

  • συνεχίσουμε την προσπάθεια στην μεταλαμπάδευση των αρχών και των

παραδοσιακών αξιών μέσα από δράσεις που απευθύνονται στις νεότερες γενιές.

  • ανταποκριθούμε στο κάλεσμα όλων των παραρτημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων και όλων των Ομογενειακών σωματείων στον κόσμο, με σκοπό την

ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας των απανταχού Ελλήνων και Ελληνίδων.

Ζήτω η Πατρίδα μας !!! Ζήτω η Δυτική Μακεδονία μας!!!

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε. Φλώρινας

Η Πρόεδρος

Χριστίνα Δ. Γκόλνα

  

Κοινοποίηση Άρθρου
adbanner