Το Μουσείο της Ακρόπολης στις 6 επικρατέστερες υποψηφιότητες για το Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της ΕΕ 2011

Ημ/νία Ανάρτησης: 23 Μαρτίου, 2011

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Μις φαν ντερ Ρόε ανακοίνωσαν τις 6 καλύτερες υποψηφιότητες που διαγωνίζονται για το Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2011 (Mies van der Rohe Award). Η επιλογή για τον μικρό κατάλογο υποψηφιοτήτων έγινε μεταξύ 343 έργων που βρίσκονται σε 33 χώρες της Ευρώπης. Ανάμεσα στις 6 επικρατέστερες υποψηφιότητες και το νέο Μουσείο Ακρόπολης της Αθήνας.
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Περίπτερο που είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Μις φαν ντερ Ρόε, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Η Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, δήλωσε: «Οι τελικοί υποψήφιοί μας έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: είναι Ευρωπαίοι και συγκαταλέγονται στους πιο διορατικούς αρχιτέκτονες του κόσμου. Το βραβείο της ΕΕ τιμά το ταλέντο τους και αναδεικνύει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική σημασία των δημιουργικών κλάδων της οικονομίας μας».
Οι 6 επικρατέστερες υποψηφιότητες είναι:
Νέο Μουσείο (Βερολίνο, Γερμανία)
David Chipperfield Architects / Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ
Θέατρο Νεολαίας Bronks (Βρυξέλλες, Βέλγιο)
MDMA – Martine De Maeseneer Architecten / Μαρτίνε ντε Μέσενεερ, Ντιρκ φαν ντεν Μπράντε
MAXXI: Μουσείο Τεχνών 21ου Αιώνα (Ρώμη, Ιταλία)
Zaha Hadid Architects / Ζάχα Χαντίντ, Πάτρικ Σουμάχερ, Τζιανλούκα Ρακάνα
Μέγαρο Συναυλιών Δανικής Ραδιοφωνίας (Κοπεγχάγη, Δανία)
Ateliers Jean Nouvel / Ζαν Νουβέλ
Μουσείο Ακρόπολης (Αθήνα, Ελλάδα)
Bernard Tschumi Architects / Μπερνάρ Τσουμί
Κέντρο Αποκατάστασης Groot Klimmendaal (Άρνεμ, Κάτω Χώρες)
Architectenbureau Koen van Velsen / Κοέν φαν Φέλζεν
Το βραβείο προβάλλει την αριστεία στον σχεδιασμό σύγχρονων κτιρίων, αλλά και τη συμβολή στη διαμόρφωση νέων ιδεών και τεχνολογιών στον τομέα της αστικής ανάπτυξης. Το βραβείο θεσπίστηκε το 1987 και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ και το Ίδρυμα Μις φαν ντερ Ρόε. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 60.000 ευρώ και αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έργα που αποπερατώθηκαν εντός της προηγούμενης διετίας. Η φετινή τελετή απονομής είναι η 12η στη σειρά από τότε που θεσπίστηκε το βραβείο.
Τα υποψήφια για βράβευση έργα προτείνονται από ανεξάρτητους ειδικούς από όλη την Ευρώπη, από τις εθνικές αρχιτεκτονικές ενώσεις που είναι μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης, καθώς και από τη συμβουλευτική επιτροπή του βραβείου.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που επέλεξαν τους τελικούς υποψήφιους για το 2011 είναι ο Μοχσέν Μοσταφαβί, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής / κοσμήτορας της Μεταπτυχιακής Σχολής Σχεδίου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Κέμπριτζ, ΗΠΑ), ο Όλε Μπόουμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής των Κάτω Χωρών (Ρότερνταμ), η Ιβόν Φάρελ από το Γραφείο Grafton Architects (Δουβλίνο), η Ανέτ Γκιγκόν από το Γραφείο Gigon/Guyer (Ζυρίχη), η Αν Λακατόν από το Γραφείο Lacaton & Vassal Architectes (Παρίσι), ο Τάραλντ Λούντεβαλ, αρχιτέκτονας του Γραφείου SNØHETTA (Όσλο), ο Πέι Ζου (Πεκίνο, Κίνα) και ο Λιουίς Ουρτέτ, γραμματέας της κριτικής επιτροπής / διευθυντής του Ιδρύματος Μις φαν ντερ Ρόε.
Παλαιότεροι νικητές του βραβείου:
Τράπεζα Borges e Irmão, Βίλα ντου Κόντε, Πορτογαλία – του Αλβάρο Σίζα Βιέιρα
Αεροδρόμιο Στάνστεντ, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – του Νόρμαν Φόστερ / Γραφείο Norman Foster & Partners
Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Παρίσι – του Ντομινίκ Περό
Μουσείο Τέχνης (Kunsthaus) του Μπρέγκεντς, Μπρέγκεντς, Αυστρία – του Πέτερ Τσούμτορ
Συνεδριακό Κέντρο Kursaal, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία – του Ραφαέλ Μονέο
Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και τερματικός σταθμός Hoenheim Nord, Στρασβούργο, Γαλλία – της Ζάχα Χαντίντ
Πρεσβεία των Κάτω Χωρών στο Βερολίνο, Γερμανία – του Γραφείου OMA / Ρεμ Κούλχας, Έλεν φαν Λόον
Εθνική Όπερα & Μπαλέτο της Νορβηγίας, Όσλο, Νορβηγία – του Γραφείου SNØHETTA / Κέτιλ Τρένταλ Τόρσεν, Τάραλντ Λούντεβαλ, Κρεγκ Ντάικερς