Το νέο «σωτήριο» δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ

Ημ/νία Ανάρτησης: 22 Ιουλίου, 2011

Το νέο «σωτήριο» δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να στηρίξει το ευρώ και να δημιουργήσει αναχώματα σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις ενώ ο Ζοζέ Μπαρόζο χαρακτήρισε «μεγαλεπήβολο πακέτο» το πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα .
Ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας αλλά και του ευρώ, περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο ένα τρίτο περίπου του δανειακού προγράμματος (37 δις ευρώ από τα 109 δις του συνολικού πακέτου) και η επιχείρηση ανάκαμψης της ανάπτυξης στη χώρα με ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ». Η επιμήκυνση  αποπληρωμής των μελλοντικών δανείων στην Ελλάδα από τον EFSF θα επεκταθεί από τις τρέχουσες προβλέψεις των 7,5 ετών σε, κατ’ ελάχιστο, 15 χρόνια και μέγιστο 30 χρόνια, με περίοδο χάριτος 10 ετών.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη της Ελλάδας, τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα αλλά και το σύνολο των αποφάσεων δημιουργούν ένα «βιώσιμο μονοπάτι» για την Ελλάδα, καθιστούν βιώσιμο το χρέος, δημιουργούν βιώσιμο τρόπο διαχείρισης του χρέους, αλλά μειώνουν τα βάρη για τους Έλληνες. Χαρακτήρισε δε, ελληνικό το πρόγραμμα ανάπτυξης που θα υποστηρίζεται τεχνικά από την Κομισιόν.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για μια μία ευρωπαϊκή επιτυχία, ένα ευρωπαϊκό πακέτο, που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι μία ευρωπαϊκή απάντηση για ολόκληρη την Ευρώπη. «Διαπραγματευθήκαμε σκληρά, βάσει σχεδίου, είπε, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, για να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας» .
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι διασφαλίζεται η άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αλλά και οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου μέχρι το 2020. Έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι τίποτα δεν πρόκειται να πετύχει, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει και δεν φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές και διαβεβαίωσε ότι
«Η Ελλάδα θα αλλάξει. Με διάλογο, αλλά θα αλλάξει».