
Τι κι αν θησαυρίζουν από τον τουρισμό οι γείτονες μας χάρη στoν πολιτισμό που άφησαν πίσω τους οι Έλληνες, διωκόμενοι και σφαζόμενοι από Οθωμανούς και Νεότουρκους; Διαβάζοντας την παρακάτω είδηση, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως η οικειοποίηση ξένης ιστορίας αποτελεί σύνηθες φαινόμενο για όλους τους εχθρούς της Ελλάδας, παλαιότερους και σύγχρονους, οι οποίοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο..
Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ισμαήλ Ντογάν του πανεπιστημίου της Ορντού (δηλαδή τα Κοτύωρα του Πόντου) αντέδρασε στις δηλώσεις που έκανε ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της περιοχής Ερκάν Γκιουλντερέν στις οποίες ανέφερε πως “σε πρώτη φάση θα επισκευαστούν 23 ιστορικά σπίτια που αντανακλούν τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής των Οθωμανών των Ελλήνων και των Αρμενίων. Τα ιστορικά αυτά κτίσματα που εντοπίσαμε είναι 150 έως 200 ετών.”
Ο καθηγητής Ισμαήλ Ντογάν δήλωσε τα εξής: “Έχω αντιρρήσεις και ως πολίτης και ως επιστήμονας. Καταγγέλλω την νοοτροπία που βλέπει κάθε πέτρινο σπίτι ως αρμενικό και κάθε παραλιακό σπίτι ως ελληνικό. Η αρχιτεκτονική είναι συνδεδεμένη με την γεωγραφία. Στην Ανατολία βρίσκεις σπίτια από λάσπη, σε πετρώδεις περιοχές κάνεις πέτρινα σπίτια, σε περιοχές με δέντρα κάνεις ξύλινα σπίτια. Αυτό αποτελεί την αρχιτεκτονική της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Είναι λάθος να βάζουμε σε αυτά ονόματα όπως αρμενική και ελληνική. Ναι πρέπει τα ιστορικά μνημεία να διαφυλλάσονται και να επισκευάζονται, αλλά κάνοντας τούτο πρέπει να δίνουμε και τα σωστά ονόματα.”
Θαρρεί ο καθηγητής ότι δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης, ή δεν γνωρίζουμε την “αρχιτεκτονική” των σπιτιών (γνωστά ως τουρκόσπιτα) που άφησαν πίσω τους φεύγοντας οι μέχρι την Συνθήκη της Λωζάνης εγκατεστημένοι στην Ελλάδα κατακτητές μας;
Στη συνέχεια, και αγνοώντας βολικά το γεγονός της διπλής γενοκτονίας που διέπραξε το “αξιολάτρευτο” αυτό έθνος, ο καθηγητής συνέχισε με το εξής ..παράπονο: “Στην Αρμενία δεν άφησαν κανένα τουρκικό ίχνος!”
Μίλησε κανείς για τουρκικό εθνικιστικό παροξυσμό και μισαλλοδοξία;