Τους πρώτους οικιστές της Κρυσταλλοπηγής τίμησε ο Δήμος Πρεσπών

Ημ/νία Ανάρτησης: 18 Αυγούστου, 2011

 

KRYSTALLOPHGH-1
Τους πρώτους οικιστές της Κρυσταλλοπηγής τίμησε ο Δήμος Πρεσπών την περασμένη Παρασκευή, διοργανώνοντας ένα αντάμωμα των Κρυσταλλοπηγιωτών και όλων των Πρεσπιωτών, που προσέλκυσε εκατοντάδες επισκεπτών.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν θεατροποιημένες αναπαραστάσεις της καθημερινής ζωής των νομάδων Βλάχων . Με μεγάλη συγκίνηση ο κόσμος παρακολούθησε τους γέροντες του χωριού που πήραν μέρος στα δρώμενα, τραγούδησαν πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια και μοιρολόγια.
Αυθεντικοί διάλογοι και παραδοσιακοί χοροί εμπλούτισαν την εκδήλωση, ενώ ακούστηκαν τα ονόματα των –εκλιπόντων πλέον- πρώτων κατοίκων, που θεμελίωσαν τη ζωή στον οικισμό.
Παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν τα χορευτικά συγκροτήματα  Κεφαλόβρυσου Ιωαννίνων, Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας, Π.Σ. Πρεσπών και Ιεροπηγής Καστοριάς, ενώ τα μουσικά συγκροτήματα  των  Πετρολούκα Χαλκιά με τον Αντώνη Κυρίτση και Τσέπα Σπύρου  κράτησαν αμείωτο   το γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Διοίκησης, ο Δήμαρχος Καστοριάς με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και συμβούλους, ο Διοικητής της 15ης Ταξιαρχίας και πλήθος Κρυσταλλοπηγιωτών που ζουν και διαπρέπουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλειος Τσέπας, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, τόνισε στην ομιλία του τη σημασία του αγώνα των πρώτων κατοίκων της Κρυσταλλοπηγής να οργανώσουν τη ζωή στην κοινότητα, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, σε μια δύσκολη εποχή: «Τη δύναμη και το πείσμα εκείνων των πρώτων κατοίκων πρέπει να έχουμε στο νου μας, όταν παρουσιάζονται προβλήματα και δυσκολίες στη ζωή μας και να θυμόμαστε πώς, με ελάχιστα μέσα, κατάφεραν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να κληροδοτήσουν μια οργανωμένη κοινότητα στις επόμενες γενιές».