ΒΙΝΤΕΟ: ΠΡΕΣΠΕΣ 2013 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 05082013

PRESPES SYNENT 05082013-1

Στην διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή των εκδηλώσεων Γιώργο Λιάνη δείτε επίσης τη δήλωση του δημάρχου Πρεσπών Βασίλειου Τσέπα και του αντιδημάρχου Φλώρινας Μιχάλη Καρακόλη
δείτε το βίντεο – διαβάστε τις δηλώσεις

Πάει πολύς καιρός που έχουμε να πούμε κάτι για την μεγάλη εκδήλωση του Αγίου Αχιλλείου της 24ης Αυγούστου.
Η παράσταση ΜΕΛΙΝΑ: ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ανοίγει ουσιαστικά ένα μεγάλο κύκλο που θα συμπεριλάβει περά από τον Άγιο Αχίλλειο, το Ηρώδειο στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και μεγάλες εκδηλώσεις τον Μάρτη του 2014 τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στην Αθήνα είναι πιθανόν να ανέβει στο Βadminton όμως η φρέσκια είδηση είναι ότι πιθανότατα η ελληνική προεδρία θα θελήσει αυτή την παράσταση να την παρουσιάσει στο εξωτερικό και στο ευρωκοινοβούλιο.

PRESPES SYNENT 05082013-2

Ως προς τις «Πρέσπες» είχε κυκλοφορήσει μια φήμη πως η εκδήλωση στον Άγιο Αχίλλειο δεν θα γίνει. Ψευδής και κακόβουλη. Έχουμε αποδείξει ότι τις ιδέες μας όσο τολμηρές και να ‘ναι τις πραγματοποιούμε. Και αυτή η ιδέα ήταν μια ιδέα των «Πρεσπών». Το ΔΣ του οργανισμού την αγκάλιασε ομόφωνα. Μεγαλειώδης ήταν ο αντίκτυπος στην Αθήνα στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο μουσείο της Ακροπόλεως όπου μίλησαν ο πρόεδρος του μουσείου της ακροπόλεως κ. Δημήτρης Παντερμαλής, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο ποιητής Στρατής Πασχάλης,η σκηνοθέτης Σοφία Σπυράτου ,ο Γιάννης Μετζικόφ, ο Γιάννης Στάνκογλου και εκ μέρους του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη η αντιπρόεδρος του Εμμανουέλλα Παυλίδου. Μίλησαν επίσης η Έλλη Πασπαλά και η Ηρώ Σαΐα σε μια ιστορική αίθουσα.
Με την κάθοδο μας στο Ηρώδειο στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου οι «Πρέσπες» μπαίνουν θριαμβευτικά στον ιστορικότερο πολιτιστικό χώρο της Αθήνας και της χώρας. Ουσιαστικά κάναμε ένα άνοιγμα που είναι ένα μεγάλο άλμα στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη». Μελλοντικά στο φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο σε συνδυασμό με τις εδώ δράσεις μας και τα δυο μεγάλα εθνικά θέατρα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ
Όλους τους μεγάλους Έλληνες ο λαός μας τους φωνάζει με το μικρό τους όνομα. Πιο πολύ από όλους τη Μελίνα. Ποτέ δεν την είπε κανείς κ. Μερκούρη. Όλοι την λεμέ Μελίνα γιατί είναι ένα δικό μας πρόσωπο. Ήταν ηθοποιός, σταρ, αρχόντισσα, πολιτικός, αντάρτισσα, αντιστασιακή και στο βάθος ένα φοβισμένο άτομο. Ήταν πρέσβειρα του ελληνικού μύθου, του ελληνικού πάθους, του ελληνικού ήθους,. Ήταν ένα νικηφόρο πρόσωπο για την Ελλάδα ίσως και το τελευταίο. Ήταν απόλυτη. Όπως έλεγε ένας φίλος συγγραφέας: «το όνομα Μελίνα είναι νόμισμα μιας και μόνο κοπής. Πάνω σε κάθε άλλη γυναίκα το όνομα αυτό μοιάζει σαν κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας σαν κλεψίτυπο». Για μένα που την γνώρισα την αγάπησα και συνεργάστηκα μαζί της ήταν ένα παιδί, ένα παιδί που προσδοκούσε να της πούμε μπράβο, περίμενε να της πούμε εύγε. Αυτό θέλουμε να κάνουμε φέτος. Τα λοιπά βιογραφικά στοιχειά και τις γνώμες μεγάλων προσωπικοτήτων γι’ αυτήν θα τις έχουμε στο λεύκωμα.

Ο συμβολικός στόχος που είναι να ενωθούν οι Έλληνες αυτή την δύσκολη εποχή μέσα στο φως που εκπέμπει αυτή η προσωπικότητα είναι πολύ δύσκολος αλλά όχι απραγματοποίητος. Εμείς θέλουμε να υπάρξει μια βαθιά ενότητα που θα περιλαμβάνει πολιτεία και πολίτες, πολιτικούς, καλλιτέχνες και κοινό γι’ αυτό δουλεύουμε συλλογικά.

PRESPES SYNENT 05082013-TSEPASPRESPES SYNENT 05082013-KARAKOLIS
Στο πρόγραμμα του Αγίου Αχιλλείου δεν έχει αλλάξει τίποτα, όμως με κόπους και θυσίες θα πραγματοποιήσουμε το βράδυ της 23ης Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας τη μεγάλη πνευματική εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια. Οριστικοποιείται όμως η βραδιά της 23ης Αυγούστου στη Φλώρινα ως το έχουμε έθιμο. Θα είναι μια Βραδιά λόγου που θα κλείσει με ένα σπάνιο μουσικό Intermedio. Για την Μελίνα θα μιλήσουν : ο πρόεδρος του μουσείου της Ακροπόλεως Δημήτρης Πατερμαλής, ο διαπρεπής καθηγητής πανεπιστημίου θεατρολογίας Κώστας Γεωργουσόπουλος και οι δύο νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές των δύο μεγαλύτερων θεατρικών οργανισμών της Ελλάδος Σωτήρης Χατζάκης του Εθνικού θεάτρου και ο Γιάννης Βούρος του ΚΘΒΕ. Θα μιλήσει επίσης η πιο στενή της φίλη και στενή συνεργάτης, η αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» Εμμανουέλλα Παυλίδου. Με τους δύο αυτούς οργανισμούς στο άμεσο μέλλον οι «Πρέσπες» θα συνεργαστούν για την δημιουργία θεατρικών κυρίως γεγονότων που να συνδέουν την περιοχή και την χώρα με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Η μεγάλη έκπληξη της ύστατης στιγμής είναι ότι με την προτροπή στενών φίλων των «Πρεσπών» όπως η Ελένη Κόκκαλη, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, και άλλοι θα έρθει και θα τραγουδήσει στη Φλώρινα η διαπρεπής ελληνίδα σοπράνο Αναστασία Ζανή που τον χειμώνα , την περίοδο των Χριστουγέννων θα εμφανιστεί στο Carnage hall μετά από αίτηση του αρχιεπισκόπου Αμερικής, ελλήνων εφοπλιστών και της ομογένειας. Το πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα του Αγίου Αχιλλείου θα έχει τραγούδια από όλη την Μεσόγειο κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην οικουμενική προσωπικότητα της Μελίνας. Θα την συνοδεύει στο πιάνο ο πιανίστας του Μίκη Θεοδωράκη Γιώργος Παπαχριστούδης.

Το νέο ΔΣ πλαισιωμένο με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, προωθεί όλες τις διαδικασίες για την ένταξη των «Πρεσπών» σε δύο νέα προγράμματα στο INTEREC που θα αφορά την Πρέσπα και την FYROM(διασυνοριακό) και στο ΕΣΠΑ με την πολύτιμη συμπαράσταση του κ. Γιώργου Δακή.

Το κόστος της φετινής διοργάνωσης είναι αυστηρά προσαρμοσμένο στο πνεύμα λιτότητας που επιβάλλει η εποχή, παρόλα αυτά η ποιότητα της φετινής διοργάνωσης δεν θα υστερεί σε τίποτα από τις μεγάλες τιμές των «Πρεσπών».

Στον Άγιο Αχίλλειο η παράσταση θα έχει ελεύθερη είσοδο όπως πάντα αλλά στο Ηρώδειο υπάρχουν οι τιμές Ηρωδείου. Ήδη έχει εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον για το Ηρώδειο έτσι ώστε να θεωρείται βέβαιη η δεύτερη βραδιά.

Οι «Πρέσπες» ετοιμάζουν ένα πλούσιο και φροντισμένο πρόγραμμα –βιβλίο κοινό για τον Άγιο Αχίλλειο και το Ηρώδειο. Οι έκτακτες ανάγκες μας επιβάλλουν για πρώτη φορά μια συμβολική τιμή γι’ αυτό 3 ευρώ στον Άγιο Αχίλλειο και 5 ευρώ στο Ηρώδειο.

Η πολιτεία συμπαραστέκεται ποικιλοτρόπως, οι δυο βουλευτές συνεργάζονται μαζί μου άριστα. Σας ευχαριστούμε για την κάλυψη αυτού του ιδιαίτερου γεγονότος, σας παρακαλούμε θερμά να στείλετε στο Ηρώδειο όλους τους φίλους και τους συγγενείς σας που ζουν στην Αθήνα, η παράσταση θα τους κάνει περήφανους.

Pin It

Αφήστε μια απάντηση