Βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος 2011

Ημ/νία Ανάρτησης: 16 Μαρτίου, 2011

Την πρωτοβουλία Balkans Beyond Borders επέλεξε η επιτροπή αξιολόγησης των ελληνικών υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος 2011 που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα Καρλομάγνος του Άαχεν σε μια δράση νέων που προωθεί την ευρωπαϊκή και διεθνή κατανόηση, καλλιεργεί μια κοινή αντίληψη της ευρωπαϊκής ταυτότητας και αποτελεί πρακτικό παράδειγμα συμβίωσης των Ευρωπαίων ως μίας κοινότητας.

Την επιτροπή συγκρότησαν οι ευρωβουλευτές Χρυσούλα Παλιαδέλη, Μαριέττα Γιαννάκου, Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, Νίκος Σαλαβράκος, Γιώργος Παπανικολάου και το μέλος της Ένωσης Νέων Επιστημόνων Ευρωπαϊκών Σπουδών Σύλβια Ράντου. Η δράση Balkans Beyond Borders που υπέβαλε ο κ. Κωνσταντίνος Νταντίνος, άρχισε να εκτυλίσσεται το 2009. Απευθύνεται σε νέους της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης που ενδιαφέρονται για τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές πλευρές της περιφερειακής συνεργασίας που μπορούν να προβληθούν μέσω ταινιών μικρού μήκους. Ο στόχος είναι να προβληματιστούν οι νέοι για την κατάσταση της περιοχής και να εμβαθύνουν στη σημασία που έχει η συνεργασία για το μέλλον της. Το 2010, η δράση ολοκληρώθηκε με ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που διεξήχθη στο Βελιγράδι. Φέτος συνεχίζεται και περιλαμβάνει και άλλες συνιστώσες, όπως οργάνωση διεθνών εργαστηρίων για την από κοινού παραγωγή από τους συμμετέχοντες ενός φιλμ, ένα δίκτυο “πρέσβεων” που προωθεί τον στόχο της οργάνωσης και σεμινάρια με θέματα που αφορούν την περιοχή.

 

Οι 27 εθνικές υποψηφιότητες, μία δηλαδή από κάθε κράτος μέλος, θα εξεταστούν τώρα από μία άλλη επιτροπή που θα αποτελείται από 4 ευρωβουλευτές (ο ένας θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και 4 μέλη του Ιδρύματος Καρλομάγνος του Άαχεν. Όλοι οι υποψήφιοι θα κληθούν στις 31 Μαΐου στο Άαχεν όπου θα ανακοινωθούν οι τρεις δράσεις που θα βραβευτούν. Τα βραβεία συνοδεύονται και από οικονομική ενίσχυση ύψους 5, 3 και 2 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στο Γυμνάσιο του Βύρωνα.

Ακολουθήστε μας στο YouTube..

Ακολουθήστε μας στο YouTube..