Χρυσοχοΐδης Σημαντική η πρόοδος σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Ημ/νία Ανάρτησης: 5 Σεπτεμβρίου, 2011

xrysoxoidis-1
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε 1.029 νέα έργα συνολικού ύψους 3,19 δισ. ευρώ
Την ένταξη στο ΕΣΠΑ 1.029 νέων έργων συνολικού ύψους 3,19 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Τα έργα αφορούν το εξάμηνο Μαρτίου – Αυγούστου 2011 σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα.
Σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι πρόκειται για ώριμα έργα ενώ σημείωσε ότι προχωράει η διαδικασία απένταξης νεκρών έργων. Επί παραδείγματι, τα νεκρά έργα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση μειώθηκαν από το ύψος των 278 εκατ. ευρώ το Μάιο σε 127 εκατ. ευρώ σήμερα.
Μεγάλο βάρος δίδεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον όπου καταγράφονται ως σήμερα χαμηλές απορροφήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από τις χαμηλότερες του ΕΣΠΑ. Ο υπουργός είπε ότι εντάχθηκαν 90 έργα συνολικού προϋπολογισμού 542,8 εκατ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ δεν είναι μια υπόθεση τεχνική, πρόκειται για νέα έργα χρήσιμα για τις τοπικές κοινωνίες είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε ότι καραγράφεται σημαντική πρόοδος σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα εντάχθηκαν 67 μεγάλα έργα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 403 εκατ. ευρώ και συχρηματοδοτούμενης δαπάνης 370 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα από τα Καλάβρυτα μέχρι την Πιερία, και από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι το Νευροκόπι.
Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ενίσχυση της προσπελασιμότητας εντάχθηκαν 18 νέα έργα ,αφορούν οδικούς άξονες, μεταφορές , προϋπολογισμού 917 εκατ. ευρώ, στην ψηφιακή σύγκλιση εντάχθηκαν 105 έργα συνολικού προϋπολογισμού 191 εκατ. ευρώ, στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού δύο προγράμματα 250 εκατ. ευρώ για βοήθεια στο σπίτι και κουπόνια για παιδικούς σταθμούς.