Υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – FYROM για την ονομασία (βίντεο & φωτο)

Με την παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ και ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς υπέγραψαν λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Κυριακής την συμφωνία για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα.

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην Βίγλα Πισοδερίου από πολίτες που έφθασαν στην περιοχή από όλη την βόρεια Ελλάδα την Ήπειρο και την Θεσσαλία. Ένταση μεταξύ αστυνομίας και ομάδας διαδηλωτών που έφτασαν πεζοί λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα στο χωριό Πισοδέρι έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν 14 πολίτες και αστυνομικοί που διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Καστοριάς.

Στον χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που «σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών» και τόνισε πως «αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών»

Από την πλευρά του ο κ Ζάεφ αν και έκανε λόγο για Έλληνες και Μακεδόνες δήλωσε:
«Σήμερα βάζουμε τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές» και υπογράμμισε ότι «η συμφωνία είναι στρατηγικής σημασίας για τις δύο χώρες

 

Pin It

Αφήστε μια απάντηση