Μήνυμα Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας για την Παγκόσμια Μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό στις 2 Απριλίου

Ημ/νία Ανάρτησης: 2 Απριλίου, 2023

Μήνυμα Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας για την Παγκόσμια Μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό στις 2 Απριλίου

Η Παγκόσμια Μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό στις 2 Απριλίου είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα, η οποία σηματοδοτεί την ανάγκη για ουσιαστική υποστήριξη των ανθρώπων με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Μέρα αυτή τιμάται κάθε χρόνο, προκειμένου να υπογραμμίσει τις δυνατότητες και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού για συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλα τα αγαθά της κοινωνικής ζωής μέσα σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Ο όρος «φάσμα» αναφέρεται στο εύρος του τύπου και της βαρύτητας των συμπτωμάτων του αυτισμού. Τα άτομα που βρίσκονται στο ήπιο άκρο είναι συνήθως σε θέση να λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά με κάποιες δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή, ενώ εκείνα με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα μπορεί να απαιτούν σημαντικότερη υποστήριξη στην καθημερινή τους ζωή.

Για τον λόγο αυτό, η Μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό επικεντρώνεται αφενός στη συμβολή και τη συμπερίληψη των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού στην εργασία, στο σπίτι, στις τέχνες και στον επηρεασμό της δημόσιας πολιτικής και αφετέρου στην αφηγηματική αλλαγή γύρω από τη νευροδιαφορετικότητα, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια, να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων αυτών παγκοσμίως και να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οποίοι επιδιώκουν την ενδυνάμωση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των ανθρώπων.

 

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, υπάρχουν κάποιες δράσεις που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να υποδηλώσουμε τη συμμετοχή μας στην Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό:

  • Μαθαίνοντας περισσότερα για τον αυτισμό και αλλάζοντας τις δικές μας προκαταλήψεις και στερεότυπα.
  • Δημοσιεύοντας μια ανάρτηση ή ένα άρθρο, ξεκινώντας ή συμμετέχοντας σε μια συζήτηση για τον αυτισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Προβαίνοντας σε μια δωρεά σε μια δημόσια δομή ή σε μια θεσμική οργάνωση για τον αυτισμό.
  • Υποστηρίζοντας μια έρευνα σχετική με το θέμα και την κοινωνική του αντιμετώπιση.
  • Φορώντας μπλεκορδέλα, που είναι ένας συμβολικός τρόπος να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε και υποστηρίζουμε τα άτομα με αυτισμό.
  • Υπερασπίζοντας και στηρίζοντας τους ανθρώπους που είναι στο φάσμα του αυτισμού, παιδιά ή ενήλικες, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα μας, να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια και να αναπτυχθούν βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους.

 

Η Μέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τα Σχολεία μας, που προασπίζονται καθημερινά το δικαίωμα κάθε παιδιού στη γνώση, τη μόρφωση, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, σύμφωνα με τις αρχές της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Μέσα από αυτό το πρίσμα, το Σχολείο θέτει ως προτεραιότητα την απρόσκοπτη εκπαιδευτική και ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών που είναι στο φάσμα του αυτισμού, μέσα από παιδαγωγικούς θεσμούς, ειδικές εκπαιδευτικές δομές και παιδαγωγικές αναπλαισιώσεις των διδακτικών αντικειμένων. Υπηρεσίες διαγνωστικές και υποστηρικτικές, όπως το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., Σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και τμήματα ένταξης, εξειδικευμένο διδακτικό, υποστηρικτικό και βοηθητικό προσωπικό, προσβασιμότητα στα διδακτήρια, εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης και διαφοροποιημένη διδασκαλία μέσα στις αίθουσες του σχολείου συνεισφέρουν στη διαδικασία συμπερίληψης, ένταξης και συμμετοχής όλων των μαθητών στην εκπαίδευση και στη σχολική ζωή, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως.

 

Η δράση προβληματισμού και ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας και της κοινωνίας, που διοργανώνεται στις 4 Απριλίου 2023 από το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Σχολείο Φλώρινας και το ΚΔΑΠ Αμεα «Πρόσβαση», με τίτλο «Prosvasis Autism Ball», αλλά και όλες οι σχετικές δράσεις που πραγματοποιούνται  τις μέρες αυτές στα σχολεία μας, μας φέρνουν πιο κοντά στο όραμά μας για ένα Σχολείο με συνεκπαίδευση και αποδοχή της διαφορετικότητας και μια Κοινωνία με αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες ευημερίας για όλους.

Όλγα Μούσιου Μυλωνά

Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας

Θέσεις Εργασίας στην κονσερβοποιεία ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε.

Θέσεις Εργασίας στην κονσερβοποιεία ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε.
TAGGED: Φλώρινα,